Vele miljoenen stormschade in Huissen-Bemmel

07-01-2014 | Laatste update op 31-08 | |
Vele miljoenen stormschade in Huissen-Bemmel

De zware valwind of windhoos die vorige week vrijdag plotseling over het glastuinbouwgebied van Huissen-Bemmel raasde, heeft op elf bedrijven grote schade aangericht. Een kas van een potplantenteler ging volledig tegen de vlakte. Bij een komkommerbedrijf vielen twee bomen op de kas. Op de bedrijven gingen duizenden ruiten kapot met grote schade aan scherminstallaties en gewassen.

Geluk bij een ongeluk was het moment van de valwind tussen 17.30 en 18.00 uur op vrijdag 3 januari. Op dat moment waren geen mensen in de kassen aan het werk. Een chauffeur die aan het laden was bij het potplantenbedrijf van Albert Beijer zocht een veilig heenkomen tussen de stoelen in de cabine van zijn truck. Een kas van 1 hectare ging volledig tegen de vlakte terwijl rondvliegende brokstukken de kas aan de overkant van de weg en het ketelhuis zwaar beschadigden.

Duizenden kapotte ruiten

De schade bij paprikabedrijf Van der Harg van Winden is ook erg groot. Hier zijn ongeveer vierduizend ruiten kapot gegaan. Het schermdoek en de atlasdraden moeten over het hele bedrijf vervangen worden. Hoewel kassenbouwers en andere hulpverleners meteen klaar stonden om een het ernstigst getroffen gedeelte van de 8,6 hectare grote kas met noodwanden af te dichten, wordt gevreesd voor de effecten van kou en wind op de jonge planten.Aardbeienteler Jan van Genderen telt 1.700 kapotte ramen van gehard glas op een kas van 2,5 hectare. De kas wordt licht gestookt om de bloemaanleg goed te houden. Vrijdagavond om 19.30 uur stonden schermleverancier en kassenbouwer al klaar om het getroffen deel met folie af te schermen. “De grootste uitdaging wordt nog om alles schoon te krijgen”, zegt Van Genderen. De nieuwe geharde ruiten moeten nog geproduceerd worden. De aardbeiteler hoopt over veertien dagen de kas weer dicht te hebben.

Overal glasschilfers

Bij komkommerbedrijf Jakom zijn ongeveer duizend ruiten kapot in een baan van ongeveer 40 meter breed. Bovendien zijn twee populieren op de kas gevallen waardoor de constructie zwaar is beschadigd. De komkommers zouden er op 31 januari worden geplant, maar Jan Aaldering vraagt zich af er voldoende materiaal te vinden is voor deze oude kas. Het grootste probleem is nu het schoon maken van het schermdoek. “Er zitten veel schilfers in die je niet tussen je planten wilt hebben.” Iedere keer als het waait komt er opnieuw glas naar beneden.

Eerste raming: 7 tot 8 miljoen schade

Een eerste indicatie duidt op een schade van tussen 7 en 8 miljoen euro, zegt Adri Witlox van verzekeraar Interpolis. “Maar veel zal afhangen van de mate waarin we vervolgschade weten te voorkomen.” In het getroffen gebied wordt met man en macht gewerkt om glas te rapen en de schade te herstellen. Hij onderscheidt daarin twee fases. Eerst worden de delen met geringe schade aangepakt waarbij veel vervolgschade wordt voorkomen. In de tweede fase volgt herstel of vervangen van zwaar getroffen kassen.

Gebrek aan glas

Het grootste probleem is op dit moment de beschikbaarheid van glas van de juiste maat. De maat 1,121 x 2,625 meter wordt het meest gezocht. Daarnaast is er al overleg geweest met fabrikanten voor het maken van gehard glas. Maar de levertijd is volgens Witlox nog onzeker.

 

Bekijk hier een fotoreportage van de schade.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer