Veilsysteem Heldere Handel in april van start

11-03-2014 | Laatste update op 24-08 | |
Veilsysteem Heldere Handel in april van start

Telersvereniging Best of Four (BoF) gaat in april van start met het digitale veilsysteem Heldere Handel. Er komt een ‘serieus volume’ trostomaat op deze marktplaats en een nader te bepalen vollegrondsproduct.

Het proces heeft lang geduurd, zegt directeur Ton van Dalen in een gesprek met Groenten & Fruit. “Maar hadden we dit in 2010 of 2011 gedaan, dan was de tijd er nog niet rijp voor geweest.” Belangrijkste doel is een stuk inkoopspanning terugbrengen, door het spel van vraag en aanbod zijn werk te laten doen, aldus Van Dalen. “Transparantie over prijsonderhandelingen is er niet meer. Het bemiddelingstraject is heel ondoorzichtig.”

BoF wil kijken of het mogelijk is op deze manier een vrije marktplaats voor groenten en fruit te creëren. Dergelijke initiatieven werden eerder op touw gezet door de K4, dat een digitaal veilsysteem voor komkommer wilde optuigen. Dat kwam niet van de grond. Service2fruit, doet sinds kort ook pogingen om glasgroenten te veilen via Service2vegetables.com. BoF heeft met deze partij gesproken, maar toch besloten een eigen systeem te ontwikkelen. “De oorsprong van S2F is fruit, dat is toch heel andere handel.”

De telersvereniging heeft diverse gesprekken gevoerd met verschillende partijen, maar dat heeft nog niet geleid tot samenwerking. “Je ziet dat dit heel gevoelig ligt, vooral door de mededingingsdiscussie.” De ruimte voor andere partijen om zich aan te sluiten is er overigens nog steeds.

Waagmeester
Brammert Waagmeester voormalig freelance marktredacteur
Meer over


Beheer