Doorgaan naar artikel

Veilprijs komkommer en aubergine daalt met Spaans product

Bij komkommer zorgt de forse aanvoer fijne vruchten bij The Greenery voor prijsdruk. - Foto: Harry Stijger. premium

Bij komkommer zorgt de forse aanvoer fijne vruchten bij The Greenery voor prijsdruk. - Foto: Harry Stijger.

Nederlandse groenteveilingen noteren dalende prijzen voor aubergine en komkommer. Wat is de rol van het Spaanse product?

Op de vrijdagveiling bij The Greenery kwamen Nederlandse aubergines soms onder de euro per kilo en fijne komkommer onder de € 0,20 per stuk. Het beeld in Venlo week daar niet veel van af, blijkt uit de veilingstatistieken.

Bij beide veilingen is de Spaanse aanvoer nog op de klok te vinden. ZON had vrijdag 17 maart nog 1.500 dozen aubergine uit Spanje tegen 300 Nederlandse. The Greenery had met 1.350 dozen wel bijna twee keer zoveel Nederlandse aubergine als Spaanse.

Bij komkommer had The Greenery wel een forse hoeveelheid fijne Spaanse komkommers voor de klok. Toeval of niet, de Nederlandse prijs voor komkommer kwam ook onder druk voor de fijne sortering. ZON had bijna geen Spaanse komkommers meer voor de klok. Toch stelt een inkoper bij The Greenery dat Spaans product niet het Nederlandse product wegdrukt. Het Spaanse seizoen is verlengd om de latere Nederlandse productie op te vangen. De prijsdruk bij komkommer is door de hoge prijzen van de laatste periode nog niet echt pijnlijk voor telers.

Meer Spaanse aanvoer ZON

Bij ZON is de aanvoer op vrijdag 17 maart voor Spaanse paprika bijna even groot als Nederlandse (2.300 dozen). Bij ronde tomaten is de Spaanse aanvoer van 360 dozen wel groter dan Nederlandse. Bij ZON staan verder 480 dozen ijsbergsla uit Spanje en 240 dozen broccoli.

ZON kijkt met veel tevredenheid terug op het Spaanse seizoen tot dusverre, aldus directeur John Willems: Er was een groeiende stroom producten uit Spanje. “In Spanje zijn producties afgelopen 2 maanden sowieso laag geweest. Bedrijven waar wij mee werken, maken zelf beslissing over wie ze beleveren als er te weinig is. Dat gaat in goed overleg. We hadden best wat meer volumes willen hebben op sommige momenten, maar dat hebben andere partijen ook. We mogen zeker niet mopperen over wat er bij ons geleverd is uit Spanje. Dat geldt ook voor de weken met grote tekorten. We hebben iedere week meer volumes kunnen aanbieden dan afgelopen jaar. Dat is een positief punt, daaruit blijkt veel vertrouwen.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin