Doorgaan naar artikel

Veilen van gasbesparing in onderzoek

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Vrijwillig van het gas af en daarvoor beloond worden; het kabinet laat het veilen van energiebesparing via een tenderregeling onderzoeken.

Adviesbureau Berenschot is in opdracht van het kabinet aan het onderzoeken hoe de leveringszekerheid van gas gehandhaafd kan worden, als komende winter een tekort dreigt te ontstaan. Daarbij is volgens voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra ook een tender in onderzoek voor het veilen van gasbesparing. Dat liet ze vorige week weten op een bijeenkomst van glastuinders in de Bommelerwaard.

Vrijwillig in plaats van gedwongen van het gas

Dat zou betekenen dat voordat bedrijven per sector worden gedwongen om af te schakelen, er eerst bedrijven vrijwillig van het gas af kunnen. In Duitsland is men al verder met het opzetten van een dergelijke tender. Het is nu overigens al zo dat op de vrije markt glastuinders met een gunstig gascontract overwegen om dat contract aan andere bedrijven, al dan niet in de glastuinbouw, te verkopen. Het kan daarbij om veel geld gaan.

In een tender kan het echter ook gaan om het stilleggen van bedrijfsonderdelen of bepaalde bedrijfsprocessen.

Voedingstuinbouw op gunstige plek op ‘ladder’

Als het gaat om de volgorde waarin hele sectoren in het uiterste geval gedwongen zouden worden afgeschakeld, staat de voedingstuinbouw voorlopig nog veilig achteraan. Die gunstiger plek op de ‘verdringingsladder’ heeft te maken met de rol van de tuinbouw in de voedselvoorziening, maar ook met het gas dat via de tuinbouw-wkk’s als stroom naar de consumenten gaat.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin