Doorgaan naar artikel

Veggipedia.nl uitgebreid voor professionals

Artsen en andere professionals voelen zich soms onzeker over het aangaan van gesprekken over gezonder eten. Foto: GroentenFruit Huis

Artsen en andere professionals voelen zich soms onzeker over het aangaan van gesprekken over gezonder eten. Foto: GroentenFruit Huis

Diëtisten en gewichtsconsulenten, huisartsen, praktijkondersteuners, doktersassistenten, leefstijlcoaches en onderwijzers ervaren belemmeringen om het te hebben over gezonder eten met groenten en fruit. Toegang tot toegankelijke, betrouwbare informatie hierover kan hen ondersteunen.

Niemand twijfelt aan de belangrijke bijdrage van de consumptie van groenten en fruit aan een gezond leefpatroon. Toch lukt het lang niet iedereen om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit te nuttigen. Gemiddeld blijven we steken op 139 gram groenten en 113 gram fruit per dag. Voor de sector is hier dus nog een wereld te winnen.

Zowel consumenten als professionals, zoals genoemd in de inleiding, kunnen daarbij wel wat inspiratie en hulp gebruiken. Daarom ontwikkelde de sector de website Veggipedia.nl. Dankzij de inspanningen van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, dat eindigde op 1 januari van dit jaar, trekt deze website inmiddels twee miljoen individuele bezoekers per jaar. Het is dé online bron voor informatie over groenten en fruit.

Inspireren en stimuleren

Recent is op deze website een speciale omgeving ontwikkeld voor professionals. Met deze informatie willen we voedingsprofessionals helpen hun cliënten, patiënten en leerlingen goed te informeren, inspireren en stimuleren om meer groenten en fruit te eten. Uit een studie onder huisartsen in 2019 blijkt dat het merendeel van de huisartsen leefstijl vaker zou willen bespreken. Zij ervaren hierbij echter een aantal belemmeringen, zoals gebrek aan tijd, onvoldoende kennis en het ontbreken van ondersteunende tools, blijkt uit onderzoek door de Vereniging Arts en Leefstijl. Veggipedia hoopt met dit platform een aantal van deze belemmeringen weg te halen door kennis en tools te bundelen in een overzichtelijk platform.

Kennisbank

In de kennisbank kunnen bezoekers alle relevante documentatie vinden rondom het stimuleren van de consumptie van groenten en fruit. Momenteel is de kennisbank gevuld met meer dan negentig rapporten, factsheets en artikelen. Deze documenten zijn onderverdeeld in diverse thema’s, zoals jonge gezinnen, gezondheidszorg, duurzaamheid en meer. Ook kunnen zij via een contactformulier op de website, eenvoudig vragen stellen aan de Veggipedia Professionals en alles vinden over deelname aan de Nationale Groente- en Fruitdag, die jaarlijks op 14 oktober plaatsvindt, tijdens de Dutch Food Week.

Tijdens de editie van 2021 werd de Nationale Groente- en Fruitdag ondersteund door meer dan 140 partners waaronder groente- en fruitbedrijven, groentespeciaalzaken, onderwijsinstellingen, supermarkten, non-profitorganisaties, zorginstellingen, bedrijven en cateraars. Gezamenlijk hebben zij heel veel aandacht gegenereerd voor groenten en fruit en de consumptie van groenten en fruit gestimuleerd in hun omgeving en via (social) media.

Gids naar een gezonde generatie

Veggipedia wordt beheerd door GroentenFruit Huis. De missie van GroentenFruit Huis is: Gids naar een gezonde generatie. Een gezonde generatie consumenten en een gezonde generatie bedrijven. Verdere ontwikkeling van Veggipedia met relevante onderzoeken en wetenswaardigheden voor professionals en tips, weetjes, recepten en productinformatie van zo veel mogelijk producten, past daar helemaal bij. Bedrijven in de sector die aanvullende informatie kunnen aanleveren. Mist u een product of heeft u aanvullende informatie over uw product? Laat het ons dan weten. Dit kan door een e-mail te sturen naar communicatie@groentenfruithuis.nl.

De Veggipedia voor Professionals-omgeving is te vinden op veggipedia.nl/professionals

Beheer
WP Admin