Doorgaan naar artikel

Veerman: ‘U produceert in de etalage van de samenleving’

Boeren en tuinders moeten zelf zorgen dat zij gedragen worden door de maatschappij. De tijd dat politiek Den Haag het allemaal wel regelt is voorbij. Dit zei oud-landbouwminister Cees Veerman tijdens het congres Grondgebonden Ondernemen.

“De betekenis van de groep agrariërs, in aantallen, die zich presenteert in onze democratie wordt kleiner. We moeten als landbouwsector harder roepen, maar dan moet je wel een goede boodschap hebben”, aldus oud-landbouwminister Cees Veerman. Hij sprak op het congres Grondgebonden Ondernemen, een initiatief van Boerderij in samenwerking met makelaarsvereniging NVM, in Beesd.

‘Partner van de burger’

Met welke boodschap moet de landbouwsector komen? Veerman was daar helder in. “U produceert in de etalage van de samenleving. Laat blijken dat je partner bent van de burger. Laat zien wat je doet op je bedrijf”, aldus Veerman. Opendagen zijn volgens hem hiervoor zeer geschikt. De sector moet daar voortdurend in investeren. “Dat kost geld, maar als je dat er niet voor over hebt, dan wordt je invloed in Den Haag minder”, aldus de oud-politicus.

Teloorgang van het departement van landbouw

Veerman is zeer kritisch als het gaat om het verdwijnen van het ministerie van Landbouw, Natuur & Visserij. Volgens hem kwamen in het verleden belangrijke landen (zoals Frankrijk) naar Den Haag om te horen hoe Nederland dacht over landbouwzaken, zoals de afschaffing van de suikerquota. “In de landbouwraad kwamen collega’s ook naar ons. Wij waren altijd toonaangevend”, aldus Veerman. Die tijd is volgens hem voorbij. De teloorgang van het departement van landbouw vindt hij typerend. “In de Tweede Kamer zitten één, twee, misschien drie leden die verstand hebben van landbouw.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin