Doorgaan naar artikel

‘Veel vorstschade in vroege bataat’

“Het is een erg moeizame start voor bataat”, stelt Pieter Verschure in Aarle-Rixtel op 26 mei vast.

De eerste planten werden op 2 mei gepoot en kregen rond half mei een aantal nachtvorsten voor de kiezen. “Dat waren slibs, die hebben helemaal niets bij te zetten. Dus als ze boven de grond kapot vriezen, dan moeten ze vanuit de grond weer gaan uitlopen. Dat doen ze lang niet allemaal. Ik denk dat ik op de 6 à 7 hectare die nu geplant is, wel zo’n 2 hectare uitval heb. Volgende week gaan we tussenplanten om de schade nog enigszins te herstellen.”

Eigen opkweek

Zijn proef met in de kas opgekweekte planten is goed bevallen. “Die plug-planten hebben wat meer bij te zetten dan slibs. Die hebben veel minder schade opgelopen. Het nadeel is dat die opkweek wel veel werk met zich meebrengt.”

Dat doek ligt er nog op om ze er zo goed mogelijk doorheen te halen, want het klimaat onder dat doek is aangenamer

Vliesdoek laten liggen

De uitval ontstond ondanks afdekken met vliesdoek en daarna beregenen om de grond op vocht te houden. “Dat doek ligt er nog op om ze er zo goed mogelijk doorheen te halen, want het klimaat onder dat doek is aangenamer. Volgende week gaat het eraf en dan voeren we met onze rijenspuit een chemische onkruidbestrijding uit met een contactmiddel. We gaan dit jaar kort op het onkruid zitten om het beter onder controle te houden dan vorig jaar.”

Moeizaam voorjaar

Omdat het voorjaar in Spanje en Portugal ook moeizaam verliep, met in verhouding slechter weer dan in Nederland, verloopt de aanvoer van planten eveneens moeizaam. “We krijgen er minder binnen, omdat ze er niet meer kunnen leveren door groeiachterstand. Dat betekent dat we dit jaar zo’n twee weken langer doorgaan met planten dan vorig jaar. Die planten hebben dan wel een korter groeiseizoen, maar de omstandigheden worden ook steeds beter. Ze komen als nateelt na spinazie, maar ook die doet er langer over dan verwacht. In die zin komt het goed uit dat we een deel van de planten pas later krijgen.”

We zijn continu aan het beregenen, maar de planten die wel zijn doorgegroeid verdampen al best wel veel

Wachten op regen

Verschure plant in drie perioden. De eerste was begin mei, het tweede deel zal op 5 juni afgerond zijn en op 20 juni moeten de allerlaatste in de grond zitten. De droogte is nog een ander aspect dat bijdraagt aan de moeizame start. “We zijn continu aan het beregenen, maar de planten die wel zijn doorgegroeid verdampen al best wel veel. Het zou mooi zijn als het van nature wat gaat regenen en de wind uit een andere hoek zou komen. Dan verdampen ze minder en heb je ook veel groeizamer weer. Eigenlijk is daar het wachten nu op.”

Auteur: Stan Vestegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin