Doorgaan naar artikel

Veel te zien op Mechanisatiedag Hoogstraten

Veel te zien op Mechanisatiedag Hoogstraten

Veel te zien op Mechanisatiedag Hoogstraten

Het nieuwe trayveld van proefcentrum Hoogstraten is zo ingericht dat het geen enkele nadelige impact op de omgeving heeft met meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en water. Hoe dit in detail in elkaar zit, wordt uiteengezet tijdens begeleide excursies op het proefbedrijf op de tweejaarlijkse Mechanisatiedag op 22 september aanstaande.

De laatst gehouden Mechanisatiedag – in 2016 – trok zo’n 800 bezoekers, verwacht wordt dat dit aantal ook de aankomende uitgave gehaald wordt. Circa 85 standhouders brengen de bezoekers op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Dit gebeurt in de centrale ruimte van het proefcentrum en buiten met (werktuig)demonstraties.

Rondgang

Tijdens de excursies op het proefbedrijf wordt gekeken naar interessante inhoudelijke onderwerpen, waaronder het trayveld. Naast rassenonderzoek wordt onder andere het onderzoek dat is gericht op de (gerobotiseerde) aanpak van schimmels als witziekte met uv-licht toegelicht. Verder komt het onderzoek naar de bestrijding van wittevlieg aan de orde.

Het proefcentrum gaat nadrukkelijk kijken naar de mogelijkheden van biologische bestrijders. Dat gebeurt onder andere in kooiproeven in na- en voorjaarsteelten. Met het wegvallen in België van het middel Oberon, zijn daar feitelijk geen mogelijkheden meer voor een chemische aanpak (in Nederland is Oberon wel toegelaten).

Het nieuwe trayveld op proefcentrum Hoogstraten. - Foto's: Joost Stallen

Het nieuwe trayveld op proefcentrum Hoogstraten. – Foto’s: Joost Stallen

Op het trayveld wordt uitgelegd hoe met de verschillende waterstromen wordt omgegaan, zodat lozing niet nodig is. De ontsmetting van het drainwater gaat met een traag zandfilter. De wand van deze silo is voorzien van dubbele isolatie om de warmte in het water zo lang mogelijk vast te houden, en daarmee de zuiverende werking van de organismen in het filter. Het is de bedoeling tot november te kunnen blijven ontsmetten.

Al het water wordt opogevangen. Op de achtergond een deel van de beregeningsunit, afgestemd op het doen van opkweekproeven.

Al het water wordt opogevangen. Op de achtergond een deel van de beregeningsunit, afgestemd op het doen van opkweekproeven.

Bedrijven kijken

Het proefcentrum organiseert op vrijdag 21 september – de dag voor de Mechanisatiedag – een excursie naar 2 praktijkbedrijven met verschillende teelt- en opkweeksystemen en aardbeiplanten, en naar Coöperatie Hoogstraten. Inschrijven kan tot 15 september 2018.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin