Doorgaan naar artikel

Veel mkb‘ers laat uitbetaald

Foto: ANP

Foto: ANP

De aantrekkende economie heeft nog niet geleid tot een verbetering van de betaalmoraal van grote afnemers van het mkb. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van betaalme.nu.

Volgens het onderzoek is 44% van de ondernemers in de afgelopen periode gevraagd een langere betalingstermijn te accepteren. Bijna 50% zegt ook om een korting gevraagd te zijn.

Vrijwel alle boeren en tuinders vallen onder het mkb, waarvoor een omzetgrens geldt van € 50 miljoen. Volgens Van den Hondel leidt het late uitbetalen door grote bedrijven tot minder investeringen in het mkb en dus tot minder groei. Grote bedrijven houden ook voldoende werkkapitaal om te blijven investeren, als ze sneller uitbetalen. Maar veel midden- en kleinbedrijven zitten op de rand van overleven. Dat geldt zeker ook voor bedrijven in de land- en tuinbouw.

€ 2,5 miljard aan extra liquiditeit vrijmaken

Betaalme.nu is een initiatief dat erop is gericht om het mkb aan meer liquiditeit te helpen, door kapitaal vrij te maken dat in openstaande facturen opgesloten zit. Het doel is om binnen vijf jaar met 500 van de grootste bedrijven in Nederland € 2,5 miljard aan extra liquiditeit vrij te maken. Deelnemers zijn onder meer Cosun, Vion, Cargill en FrieslandCampina. Ze tekenen een manifest waarin ze beloven binnen een bepaalde, redelijke termijn te betalen.

“De neiging van grote bedrijven om betaaltermijnen te verlengen om hun werkkapitaal te verbeteren, zie je doorgaans in tijden van economische teruggang”, zegt Joost van den Hondel van Betaalme.nu. “We zien nog steeds druk op de betaaltermijnen, terwijl de economie nu al enige tijd beter draait. Er zijn geen goede argumenten meer om lang te wachten met betalen.”

‘Leveranciers kunnen ook scherper zijn’

Van den Hondel, die lang in de financiële sector werkte, roept ondernemers op de economische groei aan te grijpen om met afnemers te praten over de betalingstermijn. Daarbij merkt hij wel op dat leveranciers zelf ook scherper kunnen zijn. Volgens de enquête stuurt de helft van de leveranciers na een volle werkweek of later pas de factuur op. Elektronisch factureren kan dit proces vereenvoudigen en versnellen, en ook discussies over de factuur voorkomen.

Bekijk meer

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin