Doorgaan naar artikel

‘Veel invlieg van trips gehad’

De laatste planting van 12 augustus in de nieuwste kas bij Harry van Winden in Made viel precies middenin de ergste hitteweek.

De gevolgen van de warmte bleven beperkt. “Een paar Pythium-plantjes, maar verder viel het mee. Gelukkig kon het scherm dicht en de verneveling aan. Maar desondanks werd het toch nog bijna 38 graden Celsius in de kas.”

Eerste oogst

Nu, drie weken later, kunnen de eerste komkommers gesneden worden. “Met dat warme weer ging het heel hard, maar de laatste weken is het weer vertraagd.” Bij de vroegste teelt van 24 juli uit de oudste kas is de stam net leeg, en heeft Harry van Winden even geen komkommers bij de overgang naar de rank. “Het begint lekker te groeien, maar je bent zo weer een week verder voor je kunt gaan snijden.” De onderste vier bladeren zijn weggehaald om een opener gewas en een beter klimaat te creëren naar de herfst toe.

Invlieg trips

Plagen zoals luis, wittevlieg en rupsen, ontwikkelden zich snel tijdens het warme weer. Dat vroeg extra biologische bestrijders. “We hebben een hoop beesten ingezet zoals swirskii, phytoseiulus en Encarsia. Nu het wat koeler weer is, hoop ik dat het een beetje in balans blijft.”

Er is ook heel veel invlieg van trips geweest. “Je ziet ze weinig op de bloemen, maar we hebben wel veel schade bij de bladeren bovenin.”

Tegen meeldauw is een paar keer gespoten. Nu het koud genoeg is, kan de LVM het weer overnemen. “Al zullen we nog wel een rondje onderdoor gaan spuiten.”

Gewenste temperaturen te halen

Er wordt bij de vroegste planting een voornacht van 16 graden Celsius aangehouden, een nanacht van 18,5 graden en een dagtemperatuur van 19 tot 20 graden. “Daar zijn we op groei aan het werken.” In de nieuwste kas, waar de productie op gang komt, staat 18 graden voornacht en 18,5 nacht ingesteld, en overdag 20 graden. “Met die hitte had je het niet meer zelf in de hand, maar je kunt nu weer de etmaaltemperaturen realiseren die je wilt halen.”

Afbouwen watergift

Bij de watergift is het oppassen nu de lichthoeveelheden afnemen. “Later beginnen en eerder stoppen. Anders gaan bladeren gutteren, wat allerlei rottigheid geeft.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry van Winden

komkommerteler in Made (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin