Veel interesse in autonoom platform

22-12-2016 | Laatste update op 03-08 | |
Veel interesse in autonoom platform
Veel interesse in autonoom platform

Uit het onderzoek ‘Fruit 4.0: De vruchten van meer technologie’ blijkt dat een robottrekker bij veel fruittelers hoog op het verlanglijstje staat. Nu, na één seizoen testen, maken de projectdeelnemers de balans op.

Het Innovatie en Demo Centrum Randwijk (IDC) testte dit seizoen in opdracht van enkele commerciële partijen een autonoom platform. Het natte voorjaar zorgde aanvankelijk voor problemen met de vol spuitvloeistof bijna 5 ton wegende Greenbot CR 12 trekker met aangepaste éénrijige Cross Flow (CF) 1000 boomgaardspuit van Hol Spraying Systems. Insporing leidde tot instabiliteit van de trekker en de RTK-gps plaatsbepaling. Bredere 320/65 R16 banden geven nu de vereiste draagkracht en stabiliteit.

Multifunctioneel autonoom platform

Hoewel het IDC Randwijk tot dusver vooral de praktijktoepassingen van een autonome trekker voor gewasbescherming onderzoekt en beoordeelt, ziet Marcel Wenneker van Wageningen Plant Research het voertuig vooral als een multifunctioneel autonoom platform. “Een platform dat geschikt is voor maaien en gewasbescherming, maar (in de toekomst) ook voor autonome signalering en monitoring van aantastingen door bacterievuur, schurft en luizen en voor het inschatten en meten van opbrengsten.”

Lees meer in editie 26 van Groenten & Fruit.

Bekijk ook de video.

Koerhuis
René Koerhuis freelance redacteur
Meer over


Beheer