Veel import uit landen met slechte arbeidsregeling

23-08-2021 | Laatste update op 03-08 | |
Avocadoplukker in Colombia. Colombia scoort laag op arbeidsomstandigheden. - Foto: ANP
Avocadoplukker in Colombia. Colombia scoort laag op arbeidsomstandigheden. - Foto: ANP

Veel landen waaruit Nederlandse bedrijven groente en fruit importeren scoren laag qua arbeidsomstandigheden.

Certificeringsinstelling GlobalGap heeft een landenoverzicht uitgebracht van scores op arbeidsomstandigheden. Nederland is daarin een laagrisicoland (score 1 in tabel) en scoort daarmee relatief hoog op goede omgang met werknemers. Veel landen waar Nederland groente en fruit vandaan haalt, kennen een hoog risico. De kans op slechte arbeidsomstandigheden is daar dus groter.


Tekst gaat verder onder de tabel

GlobalGap heeft zelf een module, genaamd GRASP, waarmee teeltbedrijven op arbeid zijn te controleren. Niet duidelijk is of de data van de certificering zijn opgenomen in het landenoverzicht.

Landen buiten EU hoogrisicogebied

In Europa wordt Noordwest-Europa als een laagrisicogebied aangeduid. Landen als Spanje, Italië en Polen halen dat niet en behoren tot middelmatig risicogebied (score 2 in tabel).

Veel herkomsten van groente en fruit buiten de EU worden als hoogrisicogebied aangeduid. Nederland importeert relatief veel fruit uit Peru. Dat land wordt ingedeeld als hoogrisicogebied (score 3 in tabel). Zuid-Afrika scoort daarentegen middelmatig op problemen met arbeid. Dat land is ook een grote leverancier voor de Nederlandse markt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer