Doorgaan naar artikel

Nederlandse groente- en fruitconsumptie gestegen

VCP premium

Ook jongens en vooral meisjes zijn meer groente gaan eten. Kinderen aten al net zoveel fruit als volwassenen. - Foto: ANP

Nederlanders zijn de laatste jaren weer meer groente en fruit per persoon gaan eten. Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM.

We eten in Nederland de laatste jaren meer volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Het RIVM constateert dat we meer plantaardige producten eten, zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken. Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien. Bij groente en fruit maakten vooral mannen een inhaalslag.

Groente naar 167 gram per persoon

Voor de nieuwe peiling volgde het RIVM het eetpatroon van 3.500 Nederlanders van 7 tot en met 79 jaar in de jaren 2019 tot en met 2021. Waar het aantal gram groente in de VCP over 2007 – 2010 op 128 gram per dag stond en in 2012 – 2016 op 135 gram, stijgt het aantal gram groente nu door naar 163 gram. Gekeken naar alleen de volwassen komt de score zelfs op 167 gram per dag. Het percentage volwassenen dat dat aan de richtlijn van de Gezondheidsraad (dagelijks 200 gram) voldoet, stijgt nog wat harder, van 16 naar 29%. Mannen lagen in de vorige twee peilingen wat achter, maar hebben de vrouwen bijna ingehaald

Fruit voor alle leeftijden

Ook de fruitconsumptie per dag stijgt door: van 103 naar 117 en nu 135 gram per dag. Opvallend is dat anders dan bij groente de fruitconsumptie van kinderen net zo groot is als die van volwassenen. Bij een gemiddelde van 130 gram fruit per dag, haalt 19% van de volwassenen de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag. In de vorige peilingen was dat 11,5 en 15,4%. Opvallend is dat sinds de vorige peiling vooral flinke winst is geboekt door mannen, die nu bijna net zo vaak de richtlijn halen als vrouwen.

Tomaat en appel aan kop

De groente waarmee we de meeste grammen naar binnen werken is tomaat, goed voor 20 gram per dag, gevolgd door komkommer en wortel met 12 en 11 gram per dag. Lichtere groente als sla en paprika bezetten plek 4 en 9 in de top 10. Broccoli en bloemkool staan op plek 7 en 10.

Bij fruit staat de appel bovenaan met bijna 31 gram per dag, kort daarop gevolgd door banaan met 28 gram per dag. Aardbei rukt op naar plek 4 met 9,4 gram per dag en peer bezet plek 6 met 8,2 gram per dag.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin