Doorgaan naar artikel

‘Vanwege kou even gewacht met folie verwijderen’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Op 26 en 27 december is er Proloog geplant bij Corné van Boxel in Delfgauw, van zaaidatum 1 december.

De laatste jaren wordt vier keer geteeld, met in de eerste drie teelten een plantafstand van 1,25 planten per vierkante meter. “Met drie keer telen wordt het tegen het eind van de teelt toch lastig met de kwaliteit. Met vier teelten zit je op een enkele week na gewoon steeds in de super.”

Begin week 6 zijn er twee van de vijf stammers geoogst. De onderste vruchten zaten rond de 400 gram, de tweede was meestal een 35’er. De twee aangehouden ranken worden nu op schouderhoogte getopt, nadat ze de week ervoor goed zijn gelegd.

Gaten steken

Het AC-folie zit nog in de kas. “Het is vochtig genoeg. We maken er steeds meer gaten bij. Normaal gaat het er 1 februari al uit, maar er wordt nog koud weer voorspeld. Dat wachten we even af. Maar zodra het daarna voorjaarsweer wordt, dan trekken we het folie eruit. Het is even afwachten hoe het uitkomt met het weer, maar als eind week 7 de laatste stammers eraf komen, zou dat een mooi moment zijn.”

Het folie is op 15 x 20 centimeter geperforeerd, met alleen 40 x 40 perforatie in de buitenste gevelbanen. De meeste aanpassing in vochtafvoer wordt echter gemaakt tijdens het gaten steken. “In de warmere hoeken komen meer gaten, in de koudere hoeken maken we er geen.” De eerste vijf tralies heeft hij nu bijvoorbeeld overgeslagen. In het grootste deel van de kas is om de 4 meter een rij gaten gemaakt, met daarin drie gaten per elke 5 meter kap.

“We werken ook met ventilatoren om vocht kwijt te raken. Elke 1.000 meter blaast een van de ventilatoren kaslucht uit naar boven het plastic. Dat bevalt goed om nog iets te kunnen regelen.”

Geen voornacht ingesteld

Globaal wordt een temperatuurinstelling van 20 graden Celsius in de nacht aangehouden en 21 graden overdag. De etmaaltemperatuur komt uit op 21 graden op een lichtere dag van rond de 400 Joules en een graad lager op een donkere dag van bijvoorbeeld 100 Joules. Er staat geen voornacht ingesteld. “Met zononder zakken we gelijk van de dagtemperatuur naar de 20 graden nacht. Met een folie kun je de gewenste voornacht toch niet halen. Daarbij is Proloog toch geen echte groeier, en heb je die voornacht niet nodig.”

Net na zonop gaat het beweegbare schermdoek open, en net na zononder weer dicht. Met echt koud weer kan het iets later open gaan en wordt het ietsje eerder dicht getrokken.

Watergeven gebeurt bij twee keer de lichtsom, waarbij geprobeerd wordt rond de 30% drain uit te komen. Van Boxel geeft 3,7 EC mee, wat in de mat resulteert in een EC van 4,5.

Spint

Aan plagen is een eerste plekje spint gevonden. Er is daarom een kokertje phytoseiulus gestrooid. In week 5 is swirskii uitgezet (lange duur verpakking). “Daarmee hopen we het tot maart uit te kunnen zingen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Corné Van Boxel

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin