Doorgaan naar artikel

‘Vanwege donker weer tomaten kouder telen’

“De eerste bloei is meestal al 10 dagen na het planten, maar nu pas op 15 januari, een paar dagen later. Dat komt omdat het weer wisselend is en we daardoor vrij koud telen”, zegt Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Vierpolders.

Op 3 januari zijn op 3 hectare de cocktailtrostomaten geplant. De planten van 54 dagen zijn geënt getopt op 3 bladeren. Het ras is Valerioso (Rijk Zwaan) met een HR-resistentie tegen ToBRFV, de opvolger van Brioso. De onderstam is Suzuka (Rijk Zwaan).

“Voorheen hadden we altijd Maxifort als onderstam, maar dit nieuwe ras is vegetatiever. Daarom hebben we gekozen voor een generatievere onderstam.” De tomatenteler heeft een mooie gelijke plant van de plantenkweker gehad, waar hij tevreden over is.

Planten op tussenvelletje

De tomatenplanten zijn met een tussenvelletje bovenop de steenwolmatten gezet. Noordermeer: “We doen dat omdat we de plant eerst willen beheersen totdat deze goed generatief groeit. Daarvoor hebben we afhankelijk van het weer ongeveer 3 weken nodig. Totdat de eerste tros goed in bloei staat en het liefst ook de eerste bloemen van de tweede tros bloeien, halen we het tussenvelletje weg. We proberen dat altijd te doen als we een paar dagen zon hebben, zodat de plant gelijk goed kan inwortelen in de mat.”

Na het planten is het rustig met de werkzaamheden. De stokjes naast de plant in de steenwolpot zijn wijd naast de pot in de steenwolmat gezet, zodat de planten meer licht krijgen. Een week na het planten zijn ze pas vastgezet aan de touwtjes. De teelt start moet met 1,9 stengels/m2. Als de tweede dieftros bloeit, naar verwachting week 5, wordt het in een keer verdubbeld naar 3,8 stengels/m2.

De gemiddelde etmaaltemperatuur is 15,5 graad Celsius. Als we dat niet doen, stoken we heel gauw de kracht uit de plant

Vrij koud telen

De teler stookt met het licht mee. De voornacht is 13 graden; op een donkere dag gaat deze om 15.30 uur in en op een mooie zonnige dag om 16.30 uur. De nachttemperatuur is 15 graden. Deze loopt in ochtend vanaf 9.00 uur op naar 20 graden en deze is om 12.00 uur bereikt. Minimumbuis ligt in de middag op 45 graden om de plant te activeren. Bij een zonnige dag is het overdag 22 graden in de kas. “In de weken met meer zon gaan we met de temperaturen omhoog.”

Tijdelijk AC-folie

De tomaten worden onder een vast AC-folie geteeld, wat er tijdelijk is ingelegd. “We halen het folie er altijd weer snel uit als het eronder te vochtig wordt. Dat is meestal in de eerste week van februari. Maar met de huidige hoge energieprijzen zal dat nu pas begin maart zijn. We halen het er dan niet uit, maar schuiven het alleen open. Dan kan het altijd nog weer dicht als het in maart of april koud wordt”, meldt de tomatenteler.

Watergift

Het watergeven is maatwerk op basis van de verdamping die met een weegschaal wordt bijgehouden. “We proberen de plant droog te houden om de eerste tros eruit te krijgen om de eerste tros goed generatief weg te zetten.”

In de avond om 22:00 uur wordt een druppelbeurten van 100 cc gegeven. Afhankelijk van wat de weegschaal aangeeft, wordt op de dag nog een keer een beurt van 50 of 100 cc gegeven.

Uitzetten natuurlijke vijanden

Noordermeer: “We zijn goed schoon geëindigd en vrij van insecten.” Preventief tegen Tuta zijn Isonet T verwarringsferomonen opgehangen. In de tweede week van februari worden Macrolophussen uitgezet.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Noordermeer

is tomatenteler in Vierpolders

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin