Doorgaan naar artikel

Van moestuincursus tot dinners

Nu voor het zeventiende jaar op m’n eigen tuin, als eigen baas.

De raapsteelactie ging heel soepel dit jaar. Een voorbode voor de rest van het seizoen leert de ervaring. Prijzen 5 tot 10% hoger. Fijn, want dat was echt wel nodig. De raapstelen eruit, selderij erin, en ik verwacht over twee weken de eerste te oogsten. Twee weken eerder dan vorig jaar.

Met veel geluk heb ik tussen de buien door kunnen planten, zaaien, schoffelen en wieden. De eerste sla, spinazie, paksoi van buiten hebben we inmiddels geoogst. Alle pompoenen geplant, van spaghettipompoen tot leckôr. Nu wachten op de varkens en de eerste tomatenoogst.

Wanneer kan ik de eerste paprika oogsten?

Een ander project is ook van start gegaan. De moestuincursus. Heel leuk, maar is flink schakelen tussen moestuintjes met slakken, of mijn wortels zijn nog niet gekiemd, wanneer kan ik de eerste paprika oogsten? En hoe ik de toko run.

Dan hebben we nog een project, de dinners. Vrijdag en zaterdag de eerste gehad. Deze was georganiseerd door de Wet van Weber. Zeven gangen, en alles viel samen. De plek, het eten, de bediening, de wijnen, de geur, de smaak, het verhaal, de beleving, al mijn zintuigen werden gevoed. De gasten waren overdonderd door mijn verhaal. Kan ik nog wel even op teren.

De plek, het eten, de bediening, de wijnen, de geur, de smaak, het verhaal, de beleving, al mijn zintuigen werden gevoed

Er volgen er nog drie, die ik zelf organiseer, waarvan een met doktoren, hoe produceren we gezond voedsel, kunnen we het aankomend zorginfarct deels oplossen met gezonde voeding? Wat is de rol van een dokter en luistert de patiënt nog naar zijn of haar advies? Kort erop nog eentje met biodynamisch geïnteresseerden. Met als vragen bijvoorbeeld: kan groente een helende werking hebben, en wat is de verbinding tussen mens, voedsel en bodem? Zijn we wat we eten?

En eind van het seizoen een diner met een toneelstuk over polarisatie tussen stad en platteland. Nog veel om naar uit te kijken. Dat werkt als een gezonde paracetamol tegen de spierpijn die ik voel, na de noeste arbeid.

Share this

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin