Doorgaan naar artikel

Van der Wal: PAS-melder krijgt voorrang in stikstofbank

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil dat PAS-melders sneller vergund kunnen worden. Zij past daarom de volgorde van gebruik van ruimte in de stikstofbank aan. PAS-melders en woningbouwprojecten die snel van de grond kunnen komen, krijgen voorrang. Dat schrijft minister Van der Wal maandag 1 mei aan de Tweede Kamer.

In het landelijke Stikstofregistratiesysteem (SSRS) wordt de stikstofruimte opgenomen die bij landelijke maatregelen vrijkomt. Het was de bedoeling dat de ruimte als eerste ten goede komt aan belangrijke infrastructuurprojecten, zoals verbreding van de A27. Nu kiest de stikstofminister ervoor deze ruimte eerst te gebruiken om bedrijven te legaliseren die buiten hun schuld zonder vergunning zitten. Er zijn nog altijd zo’n 2.500 PAS-melders. De minister laat weten dat nu voor 95 van deze bedrijven een oplossing is gevonden.

Stikstofregistratiesysteem

Het is de verwachting dat met de inzetbare stikstofruimte in het stikstofregistratiesysteem vanaf oktober meer PAS-meldingen gelegaliseerd zullen worden, schrijft de minister. Ze doelt hier op ruimte die is vrijgekomen bij de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Dit besluit valt nu omdat ‘het kabinet een zware verantwoordelijkheid voelt om de problematiek van de PAS-melders zo snel mogelijk op te lossen,’ schrijft van der Wal.

Wetswijziging nodig

Een wetswijziging is nodig om de PAS-melders bovenaan de prioriteitenlijst te kunnen zetten. Die zal de minister in de Tweede Kamer indienen. Daarna moet ook de Eerste Kamer het voorstel goedkeuren. De verwachting is daarom dat de effecten tot oktober op zich laten wachten.

Verschillende boerenbelangenbehartigers hameren al jaren op het snel legaliseren van PAS-melders. Zij noemen het als voorwaarde om verder met het ministerie van landbouw te onderhandelen over het toekomstige landbouwbeleid in het Landbouwakkoord.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin