Doorgaan naar artikel

Van Dam: tuin- en landbouw zwaarst ondersteunde sector

Van Dam: tuin- en landbouw zwaarst ondersteunde sector

Van Dam: tuin- en landbouw zwaarst ondersteunde sector

Er is geen andere sector in Nederland die zulke ondersteuning krijgt als de land- en tuinbouw.

Daar zijn goede redenen voor, stelt staatssecretaris Martijn van Dam. Hij zei dat afgelopen maand in een overleg van de vaste kamercommissie over de nasleep van de ijsstorm en wateroverlast in juni in Oost-Brabant en Limburg, waarvan het verslag nu is gepubliceerd. “Een gemiddeld boerenbedrijf in Nederland beslaat een hectare of 30. Dit betekent dat men sowieso € 12.000 subsidie uit Brussel krijgt. Dat geeft het bedrijf een zekerheid ook in jaren dat de inkomsten uit de markt tegenvallen. Daarbovenop subsidiëren wij twee derde van de verzekeringspremie. De agrarisch sector wordt juist zeer sterk ondersteund door de overheid.”

Goede redenen

Daar zijn ook redenen voor, stelt de staatssecretaris. “Ten eerste de voedselzekerheid. Ten tweede omdat wij van de land- en tuinbouw een duurzame productiewijze verwachten waarbij rekening wordt gehouden met ons landschap. “

Ongebruikt

Van Dam verdedigde zijn beleid naar de kamer verder door te wijzen op zaken die hij wel had geregeld, maar waaraan de sector geen behoefte had. Zo bleek bij slechts vier boeren behoefte aan flexibiliteit in toediening van gewasbeschermingsmiddelen na uitspoeling. Ook namen de banken het aanbod niet aan voor een garantieregeling om bedrijven ‘er doorheen te trekken’. Zes bedrijven van de 140 gegroffen bedrijven stoppen met de activiteiten. Niet nader geduid wordt welke teelt dat is.

Vangnet

Van Dam erkende wel dat het vangnet voor telers er niet was. De regeling BBZ, waarbij gemeentes bedrijven kunnen ondersteunen met bijstand of een lening, heeft zich uit de markt geprijsd met rentepercentages tot 8 procent. Het ministerie van Sociale Zaken evalueert de regeling nu, wat mogelijk zal leiden tot lagere rentepercentages.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin