Doorgaan naar artikel

Van Dam: retail moet ook eisen importgroente verscherpen

Foto:RBI

Foto:RBI

Staatssecretaris Martijn van Dam juicht toe dat supermarkten samen met de tuinbouw werken aan verduurzaming van de AGF-schappen.

Dat moet wel in evenwicht gebeuren, stelt hij in een kamerbrief over duurzame gewasbeschermingsmiddelen. Zo zouden inkopers die scherpere eisen ook moeten stellen aan importgroente en fruit. “Ik hecht aan juiste informatie voor consumenten en een gelijk speelveld voor Nederlandse en buitenlandse aanbieders”, aldus de staatssecretaris van EZ.

Maatschappelijke organisaties en supermarkten hebben afgesproken campagnes te starten over duurzaam consumeren, maar daarbij moeten zij zich houden aan de lijn van het Voedingscentrum, stelt Van Dam verder. Dat betekent dat de boodschap moet zijn dat toegelaten middelen op groente en fruit veilig zijn, gezien de beoordeling door het Ctgb.

Van Dam beschrijft de stappen die zijn gezet sinds een maatschappelijke dialoog in februari die jaar. De start van zeven pilots met groene middelen is daarin een belangrijke, stelt Van Dam. Hij is blij met de houding van LTO om deze proeven op bedrijven van koplopers te initiëren en uit te dragen naar andere bedrijven in de tuinbouw.

Ook is Van Dam blij met de stap van de koepel van middelenfabrikanten Nefyto om het draagvlak te verkennen bij haar leden voor prioritering van de aanvragen van laagrisicomiddelen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin