Doorgaan naar artikel

Vaker valincident in glastuinbouw

Werknemers in de glastuinbouw komen vaker dan gemiddeld ten val. Ook snijden zij zich vaker aan een object dan in andere landbouwsectoren.

Dat blijkt na een inventarisatie van arbeidsongevallen over de periode 2006 tot 2010 door VeiligheidNL.  Het aantal arbeidsongevallen in de glastuinbouw kwam in 2010 uit rond de 300, dat is ongeveer 10 procent van het aantal gevallen in de totale landbouw.

Over de periode van 2000 tot 2010 is er sprake van een toename met meer dan eenderde van het aantal arbeidsongevallen. In ongeveer 31 procent van de gevallen gaat het om een valincident. Dat is meer dan het gemiddelde in de totale landbouw (25 procent).

Ook snijden werknemers in de glastuinbouw zich gemiddeld vaker aan een object, vaak gaat het daarbij om het snijden met een mes. Gekeken naar het aantal behandelingen bij spoedeisende hulp, gaat het in 60 procent van de gevallen om letsel aan schouder, arm of hand. Dat is gemiddeld 51 procent.

Van alle slachtoffers wordt ongeveer 10 procent opgenomen in het ziekenhuis voor verdere behandeling. De directe medische kosten bedragen in totaal 330.000 euro, dat is ongeveer 1.200 euro per slachtoffer, waarmee de kosten voor een arbeidsongeval in de glastuinbouw weer wat lager liggen dan gemiddeld in de hele landbouwsector.

Bij de toelichting op ziekenhuisopnames is opvallend dat er vaak sprake is van letsel bij het werken in een tomatenkas. Omdat het totaal aantal opnamen klein is, mogen hier echter geen conclusies aan verbonden worden.

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin