Doorgaan naar artikel

Universiteit Maastricht onderzoekt school-lunches

Kokkerelli-kinderen wisten al wat lekker was op de Floriade in Venlo. - Foto: Ton van der Scheer premium

Kokkerelli-kinderen wisten al wat lekker was op de Floriade in Venlo. - Foto: Ton van der Scheer

De Universiteit Maastricht onderzoekt deze maand op drie basisscholen de impact van warme groenterijke school-lunches.

Wat vinden basisschoolleerlingen van warme lunches met veel groente erin? Hoeveel groente eten ze daadwerkelijk? En hoe verandert het aanbieden van deze lunches hun kijk op groente? Dat zijn de kernvragen die onderzoekers van Universiteit Maastricht deze maand stellen aan leerlingen (en hun ouders) op drie basisscholen in Noord-Limburg.

Vragen en testen wat kinderen lekker vinden

De betreffende lunches zijn een samenwerking van Kokkerelli, schoollunchleverancier Tommy Tomato en maaltijdproducent Henri. Het bijzondere van deze samenwerking is dat via Kokkerelli kinderen zelf hebben meegedacht aan wat er in een lekkere lunch wel en niet moet zitten.

Ook denken de kinderen mee met wat ze graag willen leren over voedsel en koken. Dat wordt door Kokkerelli en Wageningen UR opgewaardeerd tot wat ze noemen ‘gevalideerde voedseleductatie’. De Wageningers hebben de afgelopen maanden gewerkt aan lesmateriaal dat gebruikt kan worden door basisscholen tijdens het lunchmoment. Dit zijn korte lessen van vijf tot tien minuten, waarin de kinderen voordat ze de lunch eten aan de slag gaan met vragen, opdrachten en quizjes op het gebied van gezonde voeding.

Warme groentelunch standaard schoollunch

Kokkerelli hoopt na de pilot over te kunnen gaan naar de volgende fase waarin we dit initiatief verder wordt opgeschaald, zodat de warme groentelunch een standaard schoollunch wordt op basisscholen in Nederland. Op dit moment levert Tommy Tomato op meer dan 100 scholen warme groentelunches aan voor 6000 kinderen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin