Doorgaan naar artikel

Ultragevoelige ziektetests gewas als ‘Russisch roulette’

Ultragevoelige ziektetests

Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul

Er is snel internationaal onderzoek nodig om een juiste interpretatie te krijgen van ultragevoelige ziektetests op zaden en gewassen. Foute uitkomsten hebben grote gevolgen.

Dat zegt John van Ruiten, directeur van Naktuinbouw. Het is de keerzijde van zeer goede gevoelige tests als PCR en Next Generation Sequencing. Dat kan al zeer beperkt aanwezig materiaal als virussen aantonen. Daardoor is de positieve test soms gebaseerd op zo beperkt materiaal dat het tot foute uitslagen kan leiden, zegt Van Ruiten in het blad voor de zaadsector Seed World Europe.

Deze tests roepen nieuwe vragen op. Is het materiaal dood of levend, is het DNA uit de omgeving en kan het leiden tot ziekteverschijnselen? Van Ruiten pleit voor snel aanvullend internationaal onderzoek. “Sommige mensen noemen het al Russisch roulette en ik begrijp wat ze bedoelen daarmee. Ik zou graag zien dat grote internationale onderzoeksprojecten starten met bijdragen van bedrijfsleven en overheden om de biologische relevantie te bepalen van deze issues.”

Hoogtechnologisch

Het werk van plantaardige diensten als Naktuinbouw wordt op meerdere fronten hoog technologisch. Zo ook bij het beoordelen van nieuwe rassen. Van Ruiten ziet meer en meer dat nieuwe rassen op nieuwe eigenschappen getest worden zoals stressbestendigheid en voedingswaarden. Deze tests gaan meer en meer DNA-gestuurd worden. “Ik denk dat het testen van eigenschappen op basis van DNA of moleculaire technieken snel ontwikkeld moet worden. Naktuinbouw staat vooraan bij deze ontwikkeling van innovaties in deze technieken en dat is goed, denk ik.”

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin