Doorgaan naar artikel

‘Uitstel vegetatieve groei via verhoogde gewasdraad’

De teeltwisseling loopt ten einde bij komkommerteler Corné Stouten in Oosterland.

Stouten: “We krijgen er weer zin in. Over een paar weken, op 18 januari, gaan we weer poten.” Hoofdras wordt opnieuw Proloog. Tijdens de teeltwisseling zijn de ramen en de teeltgoten goed schoon gespoten met een spuitrobot. Dat gebeurt altijd als het oude loopfolie er nog in ligt. Na het verwijderen van het folie wordt de kale grond een paar keer ontsmet.

Een dag voordat de substraatbakken op de teeltgoten worden gezet, wordt er nog twee rondjes ontsmet met de robot, over het nieuwe folie heen. Al zou het moeten kunnen: Stouten vindt het, met het oog op mogelijke gevolgschade aan planten, toch iets te riskant om die ontsmetting over de substraatbakken heen uit te voeren.

Gewasdraad omhoog

Bij de helft van de kas is de gewasdraad 20 centimeter omhooggehaald. Niet om meer stammers te kunnen oogsten van een iets langer wordende stam. “Maar om het moment van koppen, en daarmee de ontwikkeling van de ranken, wat uit te stellen.” Met een beperkte stamlengte op een teeltgoot, die van zichzelf al op een halve meter hoogte ligt, ontstaat makkelijk een te vegetatieve gewasgroei. Zeker in combinatie met een februari-planting. “Daarbij zijn we ook nog eens niet echte stokers, en gebruiken we een extra AC-folie als scherm. Dus dan krijg je snel behoorlijk groei. We hopen dat dit nu wat later komt. Met ranken die later gaan zwellen en uitdikken, neemt ook de kans op broeikoppen wat af. En zo’n verhoging van de gewasdraad kost weinig: een paar hoekjes en klemmetjes.”

AC-folie

In week 1 is de teler AC-folie aan het spannen onder het schermdoek. Dat gebeurt al tientallen jaren op het bedrijf. Dit jaar gebeurt dat extra netjes en zorgvuldig, zodat ook de aanwezige optie om er een kierenscherm van te maken zo nodig benut kan worden. “Je weet maar nooit. Stel dat het echt zover komt dat er tijdelijk te weinig gas beschikbaar is, waar volgens de nieuwsberichten kans op is, dan wil je wel de mogelijkheid hebben om de kas langer op temperatuur te kunnen houden.”

Rollertraps

Vanwege een positieve ervaring met rollertraps in de teelt, worden er dit jaar twee vanglinten in plaats van één per tralie opgehangen. ‘Daarmee kun je heel veel plaaginsecten weg vangen.” Er wordt direct biologisch gestart met de gewasbescherming. “Niet dat we direct al vroeg gaan uitzetten. Voor begin maart doen we meestal nog weinig. We wachten met het ophangen van de eerste zakjes tot we plagen waarnemen. Maar vanaf dat moment gaan we wel meteen flink uitzetten. Zeker met spint zijn we er heel alert op dat we bijtijds beginnen met de introductie van zakjes en phytoseiulus.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin