Uitstekende aardbeien, butsen in Elstar

27-11-2012 | Laatste update op 26-10 | |
Jacobs
Fred Jacobs specialist kwaliteitszaken groenten en fruit
Uitstekende aardbeien, butsen in Elstar

Het zomerkoninkje, de aardbei, is lang geen zomerkoninkje meer, want ook nu in de winter kun je in de winkels en supermarkten kwalitatief uitstekende aardbeien kopen.

Dat was ook zo de afgelopen week het geval. Dit, ondanks het feit dat er eigenlijk ook wel enkele minpunten te noemen waren. Zo was de vorm niet altijd optimaal vanwege wat langgerekte vruchten. Het kwam ook voor dat ze niet optimaal doorgekleurd waren, maar daar stond tegenover dat de vruchten prachtig glansden.

De kwaliteit van de Conference peren stond ietwat onder druk. Tijdens de inspecties werden af en toe vruchten met vruchtrot aangetroffen en opstaande verruwing was ten opzichte van enkele weken geleden wat nadrukkelijker aanwezig.

De Elstar appels leken iets minder geel doorgeslagen dan enkele weken geleden. Dit is een positieve ontwikkeling want dit betekent, dat de kwaliteit beter wordt. Een bijkomend voordeel is dat ook de hardheid toeneemt, waardoor de butsgevoeligheid afneemt.

De hardheid was echter nog niet optimaal, waardoor nog steeds butsen voorkwamen. Vooral in verkoopverpakkingen, zoals de bekende plastic zakken, kwam vaak lichte tot matige buts voor en soms zelfs in ernstige mate. Het blijft zaak hieraan aandacht te besteden, want de consument doe je met dit soort appels geen plezier.

Meer over


Beheer