Doorgaan naar artikel

Uitspraak in slepende zaak EKO groenteplanten

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Het oordeel in hoger beroep over de risico’s die een leverancier nam bij het produceren en leveren van biologisch plantmateriaal is juist.

Plantenleverancier WPL heeft in 2007 te grote risico’s genomen bij de productie van groenteplanten (waaronder venkel) voor een Duitse afnemer en kan zich niet beroepen op omstandigheden die een schadevergoeding in de weg staan. Dat oordeelt de procureur-generaal van de Hoge Raad over een cassatieberoep van de plantenleverancier. De uitspraak in hoger beroep dat te grote risico’s zijn genomen en daardoor bewust roekeloos is gewerkt, blijft hierdoor overeind.

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Waarschuwing Skal

In 2006 kreeg de leverancier van Skal al een waarschuwing dat gangbare planten tussen biologische planten op een afdeling stonden die Skal niet kende. Ook waren de productiemiddelen niet helemaal gescheiden tussen de afdelingen. Het gebruik van behandeld zaad stond ook een verkoop van biologisch materiaal in de weg. In 2008 concludeerde Skal dat de fout in de schakel voor de plantopkweek lag. Het bedrijf heeft sindsdien ook gewoon het Skal-certificaat. Het beroep op redelijkheid en billijkheid om in hoger beroep anders om te gaan met een schadevergoeding, is door de procureur-generaal verworpen.

Beheer
WP Admin