Doorgaan naar artikel

‘Uitdagingen te over in bloemkooljaar’

Als u deze column aan het lezen bent, zijn wij bezig met de laatste bloemkool van dit seizoen.

Het was een uitdagend seizoen en we hebben weer veel klanten blij kunnen maken met onze bloemkool. Waarmaken waar je in het begin van het seizoen voor staat, is toch altijd weer een grote opgaaf. Klimaat, personeel en dit jaar ook nog corona zijn onzekerheden waarmee je van tevoren geen rekening kunt houden. Klanten ontzorgen, is onze kwaliteit en dat is prima gelukt.

Alleen iets bereiken door met elkaar op te trekken

Wat mij overigens de laatste tijd opvalt, is de onrust/onvrede bij veilingen/coöperaties. Veiling ZON, Royal Flora Holland en FrieslandCampina hebben allemaal zo hun eigen problematiek. Eerder schreef ik al dat je geen uitvinder hoeft te zijn om nieuwe dingen te ontwikkelen, alles bestaat immers al. Oftewel, de oplossingen liggen voor de hand. Gooi je trots overboord en zorg voor verbinding en vertrouwen.

Iedereen ‘de Sjaak’ als niet wordt aangesloten bij LTO Nederland

Ten slotte nog een heel andere ‘tak’ van sport, de nieuwe LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Ik kan mij in deze persoon heel goed vinden. Aan hem de moeilijke taak om agrarisch Nederland, als het gaat om onze belangen, weer één te laten worden. Kijk niet achterom, maar vooruit. We kunnen alleen iets bereiken als alle sectoren met elkaar optrekken.

Er komt vanuit de maatschappij veel op ons af en wij willen nog heel lang blijven boeren. Onze boeren hebben er al veel energie in gestoken om het een en ander te bereiken, met veel steun vanuit de maatschappij. Maar, wat is er tot nu toe gerealiseerd? Weinig tot niets, maar wel verdeeldheid in de sector en afbrokkelende publiekssteun. Dat is dus niet de juiste manier.

Onze nieuwe voorzitter moet niet veel tijd gaan steken in het verenigen van het agrarisch belang, want er zijn op het ogenblik grotere prioriteiten. Sluit je gewoon aan bij LTO Nederland, anders zijn we straks allemaal ‘de Sjaak’.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin