‘Uitdagingen bij komkommer’

16-04-2019 | |
Smith
Rens Smith adviseur glasgroenten Delphy
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Menig lezer van Groenten & Fruit weet dat er dit jaar uitdagingen zijn in de komkommerwereld.

Ineens lijkt er een groter areaal komkommers te komen dan eind vorig jaar gedacht. De gemiddelde verkoopprijs lag vorig seizoen hoog en er gingen positieve geluiden rond voor het huidige seizoen. Wellicht dat enkele telers zouden omschakelen naar komkommers, gezien het financieel positieve jaar. Maar nu is de vrees bij komkommertelers dat, als gevolg van ToBRF bij tomaat, er een te groot areaal gaat omschakelen naar komkommer.

Dubbeltjeswerk

De middenprijs in de komkommerteelt ligt in een doorsnee jaar op ongeveer 23 à 25 cent per stuk. In jaren met extreem weer waardoor teelten ‘verongelukken’ (in Nederland of in het buitenland) zijn er perioden met hoge prijzen die de middenprijs omhoog trekken. Voorbeelden daarvan zijn 2016 en 2018 met 28 tot 30 cent voor een komkommer. Maar de jaren 2011 (EHEC) en 2014 zijn ook nog niet vergeten met middenprijzen van 18 cent op jaarbasis en dieprode bedrijfsresultaten.

Als er in de zomer plots 40 hectare komkommer bijkomt, wordt het voor iedereen zeker dubbeltjeswerk

Het komkommerareaal in Nederland is globaal 620 hectare. Dat is een beperkt areaal in vergelijking met de 1.800 hectare tomaat. Als er in de zomer plots 40 hectare komkommer bijkomt, wordt het voor iedereen zeker dubbeltjeswerk.

Goed geïnformeerd blijven

Voor de komende periode is het, als komkommerbedrijf, belangrijk om de berichten rondom virus, omschakelende bedrijven, producties en prijzen te blijven volgen en zo goed als dat gaat geïnformeerd te blijven. Let er daarbij wel altijd op of de informatie(bron) betrouwbaar is. Ook is het op de bedrijven belangrijk om zelf de juiste hygiënemaatregelen te nemen en de gewassen consequent te blijven monitoren om eventueel snel in te kunnen grijpen.

Uiteindelijk willen we bezig zijn met wat we het liefste doen: telen.Beheer