Doorgaan naar artikel

‘Uitdaging om tomatengewas generatief te houden’

“Interne en externe factoren spelen een rol bij het generatief houden van de plant”, zegt Rick van Schie van tomatenbedrijf Fa. L.A. van Schie in Kwintsheul.

De instraling is van 16.000 Joules in week 19 gezakt naar tussen de 13.000 en 14.000 Joules in de weken erna. In week 24 hadden ze weer 17.000 Joules. Van Schie hanteert vanaf mei de vuistregel om 3 keer de lichtsom aan water te geven en op zonnige dagen 3,5 keer de lichtsom om aan de verversing te voldoen.

“We starten eerder met watergeven en indien nodig gaan we iets langer door. Tussen de druppelbeurten in houden we genoeg tijd, zodat het zuurstofgehalte optimaal blijft. Om 11.00 uur kijken we bij de matten of er klein straaltje water uitloopt. Als dat het geval is, dan is het goed.”

Schermen in juni

“De maand juni was koel met zelfs regen. In week 24 hebben we zelfs nog een paar nachten het energiescherm op 80 procent dicht laten lopen, omdat het ’s nachts onder de 12 graden was. Dat is best bijzonder om in juni nog te schermen, want een oude stelregel is dat er na 1 april niet meer wordt geschermd.”

De teler vervolgt: “In juni hadden we de uitdaging om geen zwakke planten te krijgen, omdat Botrytis op de loer ligt. De plantbelasting zit eind mei/begin juni op de piek. Daarbij waren er een aantal bewolkte en regenachtige dagen, wat zorgt voor hoge luchtvochtigheid van 90 tot 95% in de avond. Daarom hebben we een keer Luna meegedruppeld om deze schimmelziekte tegen te gaan. Behalve enkele planten met geknakte bladeren, zien weinig tot geen Botrytis. Dat is positief.”

Langste dag gepasseerd

Het tomatengewas staat nog steeds in balans. De uitdaging is om het gewas generatief te houden met goede sterke trossen. In week 25 zijn door de warmte een aantal bloemetjes geaborteerd. “Dat is het nadeel van een lage kas.”

Na de langste dag is het zeker opletten om de plant generatief te houden omdat deze automatisch de vegetatieve trend volgt bij minder licht en hogere temperaturen. “Daardoor is er een minder groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur. Dat heeft invloed op de internodiën, waardoor de bladeren op elkaar zijn gestapeld en dat beïnvloedt weer het microklimaat. De luchtvochtigheid neemt daartoe, waardoor bladeren meer gaan strekken, zwakker worden en een groter bladoppervlak geven.”

“Ondanks de klimatologische vegetatieve omstandigheden worden de planten ook generatief beïnvloed, doordat ze langer worden en het meer energie kost om het water van A naar B te brengen, omdat de weg langer is. Het is daarom belangrijk dat de planten op spanning staan aan het begin van de ochtend, zodat de start goed is. Het moment om de planten op spanning te zetten wordt steeds korter, aangezien we ook de etmaaltemperatuur zoveel mogelijk proberen te drukken.”

Plantbelasting neemt af

Het gemiddeld vruchtgewicht is 83 gram. “Dat is zeker niet verkeerd. We hebben twee weken achter elkaar de 3 kilo per week aangetikt. De week erop nog eens ruim 2,2 kilo in een week. De productie is dus een redelijk gelijkmatig.”

De plantbelasting neemt nu af en zorgt voor een vegetatieve reactie, wat ‘hergroei’ wordt genoemd. Van Schie: “Dat willen we onder controle houden, want de planten staan er nu mooi bij. Maar dat sluit niet uit dat we eind juli al een blaadje uit de kop nemen om de plant in balans te houden. We drukken zoveel mogelijk de etmaaltemperatuur door zo luchtig mogelijk te telen en letten extra op met water geven. We moeten meer op een strategische manier water geven en toch moet de plant wel voldoende water tot zijn beschikking hebben.”

Witte vlieg en spint onder controle

Op één plek in de kas is witte vlieg aanwezig. Het is een hoekje in de kas waar het net iets warmer is. Hier wordt nog steeds extra sluipwesp Encarsia uitgezet en het middel Verimark gedruppeld. Hierdoor is het aardig onder controle. Ook de twee kleine spinthaardjes waren snel onder controle met de roofwants Macrolophus en roofmijt Phytoseiulus.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rick Van Schie

is tomatenteler bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin