Doorgaan naar artikel

‘Uitdagend auberginejaar’

“Het warmtegebruik van aardwarmte en aardgas is ten opzichte van vorig jaar met 2,5 m3 gas/m2 omlaaggegaan naar 21 m3 gas/m2. Met minder warmte en zonlicht hebben we toch een hogere productie”, zegt Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.

Tot en met week 40 is de totale productie 59 kg/m2. In de eerste week van oktober ligt het gemiddeld vruchtgewicht op 290 gram. “Normaal ligt dat rond 350 gram, maar in het najaar is de maatsortering kleiner. De kwaliteit van de aubergines is super. Op een enkele plek in de kas hebben we wel last van de begoniamijt. Dit insect maakt de vrucht een beetje geel, waardoor het klasse 2 is. Gelukkig blijft het beperkt tot 0,5 tot 1% van de productie.”

Op 1 november staat de laatste oogstdag gepland. “Tot dan hopen we nog 3 kilo te knippen. We komen dan in totaal op 62 kg/m2 uit, wat boven onze norm van 60 kilo is. Nu lopen we al in productie voor op 2022, terwijl het voorjaar heel donker was. Vorig jaar hebben we veel meer zonlicht gehad. We zijn dus vooruitgegaan in productie.”

Proef koppen aubergineplant

Het gewas ziet er nog productief uit. In een van drie afdelingen is in week 41 de plant gekopt om de groei te remmen. “Als er nog ruimte voor de plant is om naar de gewasdraad te groeien, halen we de kop niet uit de plant. Nu doen we dat wel als proef, omdat we denken dat we hiermee een betere afrijping van de laatste vruchten hebben.”

De crazy roots, waar het bedrijf in juli door is overvallen, breidt niet verder uit. “Met toediening van veel waterstofperoxide om het zuurstofgehalte in de perlietmat te verhogen, is het gelukt om de overmatige wortelgroei tot staan te brengen. Het is nog wel aanwezig, maar stagneert nu.”

Na het beëindigen van de teelt wordt alles goed schoongemaakt met formaline. De leidingen goed doorgespoeld met chloorbleekloog en daarna met waterstofperoxide om de crazy roots tegen te gaan.

Chemisch bestrijden

Om de begoniamijt te bestrijden heeft het naar het einde van de teelt toe geen zin meer om dat nog biologisch te doen. “We zijn weer chemisch gaan bestrijden, zoals met Siltac tegen spint, begoniamijt, witte vlieg en bladluis. Het is een nieuw middel voor ons, maar wel zijn wel enthousiast over. Na een behandeling kijken we of de plekken uitbreiden of stabiliseren.”

Tegen wantsen is Gazelle gespoten. “Deze hebben hiervan een behoorlijke klap gekregen, waardoor deze plaag nu onder controle is.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob van der Knaap

is aubergineteler bij PandA in Honselersdijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin