Doorgaan naar artikel

Uitbreiding controles snuitkever

De NVWA heeft opnieuw paprikasnuitkever aangetroffen op een paprikabedrijf. Het is het zesde teeltbedrijf dat besmet is. Voor de NVWA is dat reden om het monitoringsgebied uit te breiden.

De nieuwe vondst is op 1 kilometer van het eerst bekende teeltbedrijf gelegen, waardoor de NVWA het gebied uitbreidt naar 2 kilometer. Alle paprikatelers in het 2-kilometergebied moeten verplicht het door de sector in samenspraak met de NVWA ontwikkelde “schone start”-protocol volgen. De NVWA voert in het 2-kilometergebeid inspecties uit door middel van feromoonvallen.

De vondst roept vragen op. Op 6 van de 19 feromoonvallen van dit bedrijf zijn in totaal 11 jonge adulten van de paprikasnuitkever aangetroffen, hetgeen wijst op een jonge aantasting. Bij een eerdere inspectie door de NVWA van dit bedrijf in augustus jl. is de paprikasnuitkever niet aangetroffen.

Op het moment van de vondst was de teler bezig met het ruimen van de oude teelt, waarbij circa 70 procent van het gewas reeds was verwijderd. De NVWA doet nu onderzoek naar het reeds geruimde gewas en traceert de verhandelde vruchten.

De vondst van de paprikasnuitkever is gedaan op 15 november door de NVWA tijdens een inspectie van feromoonvallen die op 30 oktober 2012 waren opgehaald bij paprikabedrijven in het gebied met een straal van 1 kilometer rond de eerdere vondsten van deze kever in het Westland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin