Doorgaan naar artikel

Uitbraak Clavibacter blijft beperkt

Image

Het onderzoek van de NVWA naar tomatenbedrijven die begin dit jaar planten geleverd kregen via een besmette bron heeft niet tot meer vondsten van Clavibacter geleid.

Op twee Nederlandse tomatenbedrijven werd in februari Clavibacter aangetroffen.

De vondsten werden door de NVWA aan elkaar gekoppeld doordat de planten van dezelfde plantenkweker komen, maar de herkomst wordt gezocht in besmet zaad. Daardoor zijn andere bedrijven getraceerd, waarvan drie in andere EU-landen. Dat heeft dus niet geleid tot andere vondsten. ‘Er zijn geen nieuwe meldingen bekend bij de NVWA en er zijn geen bijzonderheden te melden over de reeds bekende gevallen’, laat de NVWA weten.

De melding kwam op 5 februari binnen toen een tomatenteler op ruime schaal uitval van planten constateerde. Na onderzoek bleek ook bij een tweede bedrijf dat er zieke planten aanwezig waren. In de melding van de NVWA staat dat het eerste bedrijf geruimd is. Het ras van de besmette planten is onduidelijk. Ook is niet duidelijk wie de leverancier is van het zaad. Voor één van de bedrijven was de ruiming van planten de genadeklap.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin