Doorgaan naar artikel

‘UBO-register geldt ook voor tuinders’

Doel van het register is om helder te krijgen wie de uiteindelijke eigenaar is van het ondernemersvermogen. Tuinder heeft weer een administratieve last bij.

UBO? Ja, UBO en geen UFO. Ik zie ze echt niet vliegen. Begin volgend jaar wordt het UBO-register operationeel in Nederland. En ook heel veel agrarische ondernemers zullen in dit register ingeschreven moeten worden. Want ook zij zijn vaak een Ultimate Beneficial Owner (UBO), oftewel de uiteindelijk belanghebbende van een onderneming.

Doel van het register is om duidelijk te krijgen wie nu de uiteindelijke eigenaar is van het vermogen van een onderneming. Nu is dat vaak onduidelijk. Denk bijvoorbeeld aan – belastingbesparende – constructies die via allerlei belastingparadijzen lopen. Zo zijn bijvoorbeeld onze eigen Antillen en de Kaaimaneilanden geliefd bij diegenen die vermogen en inkomsten buiten het zicht willen houden.

Panama-papers

We voeren zo’n register niet als enige land in. Ook de Verenigde Staten van Amerika en de andere EU-landen gaan een dergelijk register invoeren. Dit allemaal naar aanleiding van de zogenaamde Panama-papers. Uit deze stukken bleek dat er wel heel erg veel gebruik werd gemaakt van allerlei constructies om vermogen te verhullen. Met als gevolg dat de overheden belastinginkomsten mislopen en (drugs)criminelen hun winsten vrij eenvoudig konden ‘witten’. En om dit tegen te gaan is het UBO-register bedacht. Op zich niets mis mee. Ik ben alleen bang dat de echte criminelen wel weer wegen vinden om hier onderuit te komen. Maar het wordt ze in ieder geval wel weer wat lastiger gemaakt.

Het geldt ook voor maatschappen en vof‘s

Kamer van Koophandel

Het UBO-register wordt beheerd door de Kamer van Koophandel (KvK). Onder meer BV’s, NV,s en personenvennootschappen zoals maatschappen, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen moeten hun UBO’s inschrijven. Het geldt dus niet alleen voor rechtspersonen maar ook voor de in de agrarische sector gebruikelijke maatschappen en vof’s. Er geldt wel een ondergrens. Inschrijven hoeft alleen maar die natuurlijke persoon die direct of indirect een eigendomsbelang heeft van meer dan 25%, dan wel meer dan 25% van de stemmen kan uitoefenen ingeval van beheersdaden en/of de samenwerkingsovereenkomst kan wijzigen.

Extra administratie

Je moet jezelf als UBO inschrijven vanaf volgend jaar. Maar ook accountants, makelaars en notarissen moeten aan de slag. Zij zijn verplicht om te onderzoeken of de inschrijving bij de KvK van hun cliënten overeenstemt met hun gegevens. En zo hebben ondernemers er weer een administratieve last bij.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin