Doorgaan naar artikel

Tweede Kamer tegen waterzuivering in kassen

Image

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de verplichte invoering van waterzuivering voor de glastuinbouw in 2016 .

Dat bleek na stemming van een VVD-motie dinsdagmiddag. De VVD, CDA, ChristenUnie, PVV en SGP vinden dat glastuinders niet verplicht vele miljoenen euro hoeven te investeren, terwijl er goede mogelijkheden zijn om waterzuivering centraal bij waterzuiveringsbedrijven te doen.

LTO Glaskracht Nederland is blij met de politieke steun voor alternatieven voor de verplichte glastuinbouwinvesteringen. De organisatie gaat binnenkort met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan tafel om afspraken te maken. Portefeuillehouder Tiny Aerts gaat ervan uit dat met de zware druk van de politieke partijen met de minister afspraken te maken zijn die wel passen voor de glastuinbouw. “De motie geeft duidelijk aan dat de glastuinbouw nu niet zoveel kan investeren en dat er mogelijkheden zijn om gezamenlijk oplossingen te zoeken.”

Mansveld stelde eerder bij indiening van de motie dat waterzuivering op bedrijven die niet zijn aangesloten op het riool nodig is om Europese richtlijnen te halen.

Gewasbeschermingsmiddelen mogen niet meer in het oppervlaktewater of de riolering worden geloosd. Volgens de tweede nota duurzame gewasbescherming wordt zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2016, de toepassing van een zuiveringstechniek verplicht. Die investering zal – zo vreest LTO Glaskracht Nederland – een inkomensverlies opleveren van 20 procent, berekende het LEI eerder.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin