Doorgaan naar artikel

Tweede cannabisteler in Nederland mag toch telen

Foto ANP/Lex van Lieshout

Foto ANP/Lex van Lieshout

Fyta Company, een nieuwe binnenkwekerij in Waalwijk, mag cannabis telen en leveren aan een Duitse medicijnproducent.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Fyta Company is een start-up binnenkwekerij, deels met geld van de Duitse medicijnenproducent Dermapharm gefinancierd.

Tot nog toe was alleen Bedrocan aangewezen als Nederlandse leverancier van medicinale cannabis, ook met een binnenkwekerij. Naast Bedrocan heeft ook CannNext in Nederland een binnenfaciliteit waar het al teelten uitvoert voor onderzoek. De vergunningsaanvraag loopt. CannNext noemt zichzelf de tweede producent in Nederland en betitelt deze uitspraak als revolutionair.

3.000 kilo cannabis flos per jaar

Fyta Company mag toch starten met de productie, ondanks de afwijzing van de ontheffing van het in de Opiumwet neergelegde verbod om cannabis te telen of te verwerken. Fyta richt zich op de teelt van cannabis flos. Dit is medicinale cannabis die bestaat uit de gedroogde bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplanten. De overeenkomst met Dermapharm gaat om de jaarlijkse productie van 3.000 kilo cannabis flos.

Vrijstelling Opiumwet niet nodig

De rechtbank oordeelt dat het ministerie de ontheffing op onjuiste gronden heeft afgewezen. Fyta Company heeft de beschikking over een API-registratie, een in de Geneesmiddelenwet opgenomen registratie voor de productie van grondstoffen voor medicijnenverwerking. Een vrijstelling van de Opiumwet is daardoor niet nodig, stelt de rechtbank.

In mei 2020 heeft het bedrijf een zogeheten API-registratie verkregen van Farmatec, een onderdeel van het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Belang bij spoedige uitspraak

Volgens de rechter is er groot belang bij een spoedige uitspraak in deze zaak omdat Fyta Company na hoge aanvangsinvesteringen nog zonder productie zit. De uitkomst van een bodemprocedure kan niet worden afgewacht.

API-registratie niet van toepassing op wietproef

De API-registratie is voor beoogde telers in een op handen zijnde wietproef niet van toepassing. Daar gaat het om legaal telen voor consumptief gebruik en belevering van coffeeshops, en niet om grondstoffen voor medicijnenproductie.

Beheer
WP Admin