Doorgaan naar artikel

‘Twee aspergerassen voor spreiding smaak’

De loofbewerking is bij Leon Koevoets in Oudenbosch aanstaande. Bij zijn brede beddenteelt gaat dat in de week van 23 november of de week erna gebeuren.

Ook bij de normale teelt komt hij in actie zodra de grond dat toelaat. “Alleen waaide het hier de afgelopen week behoorlijk”, aldus Koevoets op 19 november. “Daardoor zijn de stengels plat gewaaid en liggen ze zeker in de normale teelt kriskras door elkaar. Bij de beddenteelt is dat niet zo’n bezwaar. Daar halen we het loof er toch handmatig vanaf op het moment dat ze op de grens van lucht/grond dusdanig zijn afgestorven dat je ze zo los kunt halen. Bij de normale teelt zal het wat lastiger worden, maar het stuk is niet zo groot. De dikste stengels liggen nog mooi op de ruggen, dus die worden met het klepelen nog goed bewerkt. Als er wat stengeltoppen niet bewerkt worden, dan is dat niet zo erg, die verteren toch nog wel.”

Nog geen zwart-wit folie

Het loof van de beddenteelt wordt verzameld en met een kleine versnipperaar versnippert. Vorig jaar werd potgrond bijgevuld en omdat dit een tweejarig gebeuren is, hoeft dat dit jaar dus niet. Het onkruid bestrijdt Koevoets nog wel een keer met een contactmiddel. De normale teelt blijft tot in het voorjaar ruw opgeploegd liggen. Aangezien hij Backlim teelt, ziet hij geen voordeel in het nu al leggen van de zwart-wit folie. “Maar ook in zijn algemeenheid zie ik er niet zoveel voordeel van.”

Cumulus en Tallems

In 2016 oogst Koevoets de helft van zijn Backlim voor het laatst. In het voorjaar wordt ter vervanging van deze oppervlakte een nieuw stuk aangelegd met de rassen Cumulus en Tallems. “Ik kies voor die twee rassen om wat meer spreiding te krijgen. Dat is goed voor onze thuisverkoop. Verder zijn Cumulus en Tallems volgens het advies van mijn plantenkweker goed van smaak. Dat is ook een eigenschap die dan meetelt.”

Hoop op vorst

Het stuk voor de nieuwe aanplant is in de zomer diep gespit en er werden afrikaantjes ingezaaid. “Ik hoop dat het kapot vriest, dan is het beter te klepelen.” In het voorjaar ploegt Koevoets de grond nog een keer voordat hij gaat planten. De plantafstand bedraagt 4 planten per meter.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin