Doorgaan naar artikel

TV-bedrijfssoap ‘Augurkenkoning’ briljante augurk-pr

Kan het sappige tv-programma Augurkenkoning een opleving van de augurkenindustrie zijn?

Hoe groente in Nederland wordt bewerkt? Bijna niemand kan het je vertellen, maar door het tv-programma ‘Augurkenkoning’ ziet iedereen dat het vooral mensenwerk is. Dit heerlijke Amsterdamse familiebedrijfje gaat de augurk vrijwel zeker helpen aan een boost, al is de teelt uit Nederland verdwenen. Kesbeke zal er zelf ook van profiteren in naamsbekendheid.

Uitbrander

In deze reality-serie ‘Augurkenkoning’ zie je beter wat er in een bedrijf speelt dat een inspectie van HACCP of Arbeidsinspectie. In de eerste aflevering op RTL 5 zit je bovenop foutjes of missers in de fabriekshal. Een grote order augurken leidt tot een planningsprobleem als te weinig verse augurken worden ingekocht. Te weinig koelruimte, transport is al geregeld, maar te weinig product. De emoties spatten er af als eigenaar (en oer-Amsterdammer) Oos Kesbeke zijn planner op het matje roept. Die emoties mixt hij met Amsterdamse humor. “Ik had er een hoerenkeet van moeten maken”, zegt hij ergens in de aflevering.

De Augurkenkoning lijkt een beetje op reality-serie Massa is kassa, van de huisjespark-koning Peter Gillis. De augurkenkoning is de minder rauwe groentevariant daarop. Met het personeel krijg je snel een band. Oos Kesbeke regeert de zaak in het Amsterdamse Bos en Lommer met vrij harde hand. Is dat nog mogelijk in deze tijd? “We zijn allemaal vol passie, ik vind het ook niet erg als ze tegen mij tekeer gaan. Als het met respect is, dan heb ik er geen moeite mee. Ja, ik mopper, ik kan uit mijn panty springen. Maar dan loop ik de trap af en ben ik het vergeten”, zegt hij in de media.

Oos blijkt echter ook een sociale ondernemer. Hij ontfermt zich ook als een vader over een chauffeur die de prikkels van de fabriek moeilijk aan kan. Deze jongen gaat na een peptalk de weg op met bestellingen. De kijker smult ervan.

Kenner ziet Europese aanvoer

Dan zijn er de augurken zelf. Een briljantere campagne is niet denkbaar voor dit neefje van de komkommer. De augurken worden vers aangevoerd in bakken. De kenner weet dan dat dit Europese aanvoer is. Want de teelt van augurken is voor het belangrijkste deel verdwenen in Nederland. Misschien dat her en der nog een paar hectare ligt, maar de aanvoer komt uit Duitsland, Oost-Europa en buiten Europa vooral India. De Indiase augurken worden geconserveerd aangevoerd. De Amsterdamse augurk is dus hoogstwaarschijnlijk Europese import.

Zuurlinlegger oud beroep

Het beroep van zuurinlegger is oud, met ook een pijnlijke geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog. Het was vooral in de Joodse wijk waar zuurinleggers hun waar een eeuw geleden (en vroeger) op straat aan de man brachten. Veel van deze inleggers keerden niet terug na de Tweede Wereldoorlog. Kesbeke heeft Zeeuwse roots en startte na de Tweede Wereldoorlog in een kelder op het Waterlooplein. De zilveruitjes van Kesbeke zijn met hun Zeeuwse herkomst daar nog een kleine herinnering aan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin