‘Tuindersvrouwen’

13-10-2018 | Laatste update op 04-08 | |
Veldman
Petra Veldman marketingmanager
Foto: ANP
Foto: ANP

Wanneer ik op besprekingen het woord voer, komt het voor dat vragen aan mijn man worden gesteld.

Dit weekend mocht ik nog eens op stap met een aantal vriendinnen uit mijn studententijd. Academisch geschoolde dames, met mooie carrières en dito gezinslevens. Toppertjes als het ware. Zulke middagen zijn enorm leuk, al was het maar omdat de conversatie dan eens even niet over tuinbouw of tomaten gaat.

Verbetering positie vrouw

We hadden het over Soroptimist, een serviceclub waarin de leden streven om wereldwijd de maatschappelijke positie van de vrouw te verbeteren. Deze strijd wordt geleverd door dames die actief in het leven staan en deelnemen aan het beroepsleven. Het is een internationale organisatie die ook in België werkt aan z’n doelstellingen.

Landelijk gebied

In stedelijke milieus lukt dit al aardig, zo blijkt, maar in landelijke gebieden verloopt de ledenwerving een stuk moeizamer. Daar zijn tal van redenen voor te bedenken, maar net voor ik wil antwoorden, zegt één van de dames net iets sneller: “Daar zijn ook nog zoveel land- en tuinbouwvrouwen die niet werken, of in het beste geval bedrijvig zijn in de zaak van hun man.”

Ik geef toe: mijn werkomgeving is erg mannelijk

Traditionele sector

Ik schrok van het beeld dat zij na 30 jaar vriendschap ook over mij nog moet hebben. Na 3 keer flink slikken, en daarna dat wat overbleef aan naar gevoel te hebben bedekt met de mantel der liefde, liet ik de opmerking voor wat hij was. Zo bleef het een gezellige middag. De rest van het weekend liet de gedachte me echter niet meer los. Hoe traditioneel is onze sector nog, of moet enkel het beeld hierop worden bijgesteld? Hoe zit het eigenlijk met al die tuindersvrouwen? Hoewel ik mezelf niet herken in deze eerder pejoratieve beschrijving, moet ik wel toegeven dat mijn werkomgeving erg mannelijk genoemd kan worden.

De serre is ons enige te verdragen glazen plafond

Sterke dames

Ik kom op vergaderingen weinig vrouwelijke collega’s tegen. Wanneer ik op besprekingen het woord moet voeren, komt het voor dat bijkomende vragen aan mijn echtgenoot worden gesteld, alsof de verlossing toch van een man moet komen. Laatst bij een internationale meeting viel mij meteen op dat het geheel grotendeels gestuurd werd door enkele sterke dames die wisten waarover zij het hadden, alsof het de normaalste zaak ter wereld was. Dat is het natuurlijk ook. Het enige glazen plafond dat wij moeten verdragen is dat van de serre, dames … Verder hoeft helemaal niets ons tegen te houden.

Meer over


Beheer