Doorgaan naar artikel

Tuindersgeld naar NVWA

Image

Het kabinet trekt extra geld uit voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat aanvankelijk was bestemd voor de cofinanciering van Europese subsidies.

Dat blijkt uit de begrotingsstukken van het ministerie van Economische Zaken.

De veranderingen in toezicht en keuring bij de NVWA worden betaald uit twee meevallers: de te verwachten besparingen op de uitgaven van de productschappen na de overheveling naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en een bedrag aan niet uitgegeven cofinanciering van Europees beleid.

Het kabinet trekt volgend jaar ruim €35 miljoen euro extra uit voor de NVWA en in de jaren daarna jaarlijks €33 miljoen. Het departement trekt doorgaans geld uit voor cofinanciering van Europese subsidies waarop Nederlandse (agrarisch) ondernemers een beroep kunnen doen. Als het beroep op de subsidieregelingen lager is dan voorzien, ontstaat een meevaller die normaal gesproken terugvloeit naar de algemene middelen. Nu is er in voorzien die meevaller te gebruiken voor de versterking van de NVWA.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft eerder dit jaar aangegeven de NVWA te willen versterken, onder meer naar aanleiding verschillende voedselschandalen.

Minister Henk Kamp heeft eerder in de Tweede Kamer gezegd dat  nog niet duidelijk is of agrarisch ondernemers er ook op vooruit zullen gaan door de opheffing van de productschappen en het wegvallen van een aantal heffingen. Aan de andere kant verwacht hij wel een efficiëntieslag te kunnen maken door de overheveling van de productschapstaken naar RVO.nl.

Bekijk meer

Delen

Jan Braakman
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin