Doorgaan naar artikel

‘Tuinders Westland versneld uitkopen’

Foto: Gemeente Westland.</p> <p>Tuinbouwbedrijven in het uitbreidingsgebied Honderdland

Foto: Gemeente Westland.</p> <p>Tuinbouwbedrijven in het uitbreidingsgebied Honderdland

De gemeente Westland wil de ontwikkeling van fase 2 van bedrijventerrein Honderdland versnellen.

Daarvoor moeten nog glastuinbouwbedrijven worden uitgekocht door ontwikkelaar HOC. De vraag van (handels)bedrijven voor vestiging op het bedrijventerrein is gegroeid sinds het einde van de crisis, stelt de gemeente Westland. Wethouder Theo Duijvestijn streeft ernaar in april een bestemmingsplanwijziging door te voeren.

34 hectare

De gemeente wil het bestaande terrein Honderdland verder ontwikkelen om de tuinbouwdraaischijffunctie te versterken. Daarvoor moet opnieuw 34 hectare worden uitgegeven. Het al afgeronde nieuwbouwproject van Nature’s Pride is daarvan eigenlijk de eerste stap geweest.

De grondverwerving voor fase 2 is al in 2015 opgestart. Sindsdien trekt de markt voor tuingrond aan in het Westland, waar nauwelijks nog een huurkas te vinden is. Of dat invloed heeft op het uitkoopproces, kon HOC en de gemeente niets zeggen, blijkt bij navraag. Ook over de voortgang kan in deze fase niets gezegd worden. Draait het uit op onteigening?  “Over de voortgang kan ik geen antwoord geven en wat het aankoop regime aangaat: wij zijn in overleg”, zo laat HOC weten.

Al opgekocht

Voor de zomer stelde de gemeente Westland dat de bedrijven weten waar ze aan toe zijn. “De tuinders zijn geïnformeerd over alle ontwikkelingen in Honderdland en zij weten dat ze uitgekocht gaan worden. Een deel door de gemeente (ter plaatse van de verbindingsweg), het grootste deel door HOC.” De gemeente Westland maakte in september bekend een aantal glasbedrijven opgekocht te hebben voor de verbindingsweg. Daarvoor dreigde ook onteigening.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin