Doorgaan naar artikel

Tuinders Westland stemmen rechts en soms zelfs BBB

foto: ANP

foto: ANP

In de grootste tuinbouwgemeente van Nederland pakken Forum en JA21 flinke winst. De VVD blijft er veruit de grootste, zoals in vrijwel alle gemeenten van Nederland.

De gemeente Westland is, meer nog dan andere tuinbouwgemeenten, een bolwerk van rechts. De VVD haalt er met 31,3% meer stemmen dan in alle andere door land- en tuinbouw gekleurde gemeenten. In heel Nederland haalt de partij van premier Rutte 22% van de stemmen. De VVD is wel in alle tuinbouwgemeenten ruim de grootste. Alleen in fruitteeltgemeente Borsele komt de SGP in de buurt: 16,6% voor de staatkundig gereformeerden tegenover 20,4% voor de liberalen.

Glastuinders negeren BBB

Opvallend in de stemverdeling in het Westland is de 7% voor Forum voor Democratie (FvD) (landelijk 5,1%) en 4,5% voor JA21 (landelijk 2,3%). Juist weer vrij weinig stemmen zijn er voor de BoerBurgerBeweging: maar 0,4% (landelijk 1,0% en vrijwel zeker een zetel in de Tweede Kamer).

Ook in de tweede Nederlandse glastuinbouwgemeente Lansingerland pakt JA21 van Joost Eerdmans relatief veel stemmen (3,9%) en BBB relatief weinig (0,5%).

De hoogste score van BBB in een tuinbouwgemeente is de 2,9% in Hollands Kroon (met behalve de kassen van Middenmeer ook heel veel vollegrondsgroentetelers en akkerbouwers binnen de grenzen). In deze Noord-Hollandse gemeente pakt FvD overigens zelfs 7,1%, de beste score van alle tuinbouwgemeentes.

Horst polariseert

BBB doet het met 2,0% relatief goed in de gemeente Horst aan de Maas – veel glastuinbouw én veel vollegrondsgroente- en fruitteelt. In deze Noord-Limburgse gemeente haalt de VVD ‘maar’ 24,2%, wat echter wel een winst is van 2,6 procentpunt. De score van de PVV is hier met 12,1% voor tuinbouwbegrippen relatief laag, maar terwijl de PVV overal 2 à 3 procentpunt inlevert, is het verlies in Horst maar 0,8%. Ook extra rechtse stemmen krijgen Forum (4,4%) en JA21 (2,4%)

CDA verliest overal

Net als landelijk verliest het CDA ook in alle tuinbouwgemeentes terrein. Het grootste verlies pakt de partij in het Westland: 5,5 procentpunt minder, van 18,6 naar 13,1%. Ook in de Limburgse gemeentes Horst en Peel en Maas verliezen de christendemocraten rond de 5 procentpunten, maar blijven ze wel de tweede partij met respectievelijk 17,6 en 17,9% van de stemmen.

Beheer
WP Admin