Doorgaan naar artikel

Tuinders Stompwijk willen T-stuk warmteleiding Warmtelinq

Warmtelinq-leiding in Delft najaar 2022. - Foto: Warmtelinq premium

Warmtelinq-leiding in Delft najaar 2022. - Foto: Warmtelinq

Glastuinbouwbedrijven in Stompwijk willen onderhandelen met Warmtelinq over aansluiting op deze enorme warmteleiding van Rijswijk naar Leiden.

Zo’n T-stuk in de leiding bij Stompwijk wordt meegenemen in het ontwerp, maar het is niet zeker dat deze ook daadwerkelijk wordt aangelegd. Dat staat in gespreksverslagen van informatie-avonden over aanleg van het tracé in Zuid-Holland.

Deelnemers waren benieuwd hoe groot de kans is dat de tuinders worden aangesloten op het transportnet en wat hiervoor nodig is. “We hebben kunnen toelichten dat dit vooral afhangt van de investering die ermee gepaard gaat en dat we hierover in gesprek zijn met de tuinders en de gemeente”, zo liet de ontwikkelaar weten over het tracédeel in het buitengebied langs de snelweg A4.

De tuinders hebben daarbij wisselgeld, omdat de leiding over hun grond wordt aangelegd. De ontwikkelaar van Warmtelinq schrijft daarover. “We hebben daarnaast aangekondigd dat we de gesprekken met grondeigenaren over de zakelijke rechtsovereenkomsten binnenkort willen opstarten.”

Onderhandelingen over aanleg Warmtelinq beginnen

Een van de glastuinbouwbedrijven in Stompwijk bevestigt de gesprekken. “De leiding komt over onze gronden en nu vragen ze voor het T-stuk € 200.000. Maar de onderhandelingen moeten nog beginnen.”

Het tuinbouwgebied in Stompwijk ligt in de gemeente Leidschendam-Voorburg en is in de jaren 60 ingericht voor glasgroentebedrijven. Sinds de jaren 90 heeft het vooral een sierteeltfunctie.

Het project Warmtelinq Rijswijk-Leiden komt naar verwachting in 2025 in de uitvoeringsfase. Het eerste tracé wordt al aangelegd en kent boringen in Delft.

Lees ook: Westland op de kop met Warmtenetwerk en Warmtelinq

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin