‘Tuinder geeft nauwelijks thuis in vegaweek’

05-03-2018 | Laatste update op 13-09 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Tuinder geeft nauwelijks thuis in vegaweek
Tuinder geeft nauwelijks thuis in vegaweek

Het is Week Zonder Vlees, maar de groente- en fruitteler doen niet of nauwelijks mee.

Wie vandaag toevallig in Amsterdam moet zijn: ga even langs bij de Febo. Voor een gratis vegaburger! Het is namelijk Week Zonder Vlees en zelfs die oer-Hollandse Febo doet mee: de hele week is de Amsterdamse winkel aan de Ferdinand Bolstraat omgedoopt tot Vebo. Zelfs de straatnaambordjes zijn aangepast tot Verdinand Bolstraat. En de in Amsterdam wereldberoemde grillburger heeft sinds vandaag een vegetarisch zusje.
Tekst gaat verder onder tweet

De Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam (bekend van haar foodblog De Hippe Vegetariër) en valt samen met de Vegetarische Restaurantweek. Bij de bekende Nederlanders die de Week ondersteunen zijn bekende vegetariërs als Jort Kelder, maar ook vooral sportieve veganisten zoals Nederlands kampioene powerliften Sanne Visser. Echt helemaal volledig plantaardig door het leven is toch wel de overtreffende trap van de nog wat voorzichtige flexitariër. Daar vandaan via vegetariër naar veganist, het blijkt te kunnen zonder er een bleek weggetrokken iel tiepje van te worden.

Vleessector schoolt om

Zoals blijkt uit bovenstaande is de vleessector zich al aan het omscholen. Van Febo naar Vebo. En nog een voorbeeld: Unox werkt samen met de Vegetarische Slager. Maar de producenten van hét alternatief dat steeds zo flatteus en fleurig in beeld komt – ook op de website weekzondervlees.nl kun je niet heen om plaatjes met alleen maar groente en fruit – zijn en blijven bepaald terughoudend.
Tekst gaat verder onder Facebook-post

Iedereen doet mee

Bij de partners van de Week Zonder Vlees zien we een indrukwekkende lijst aan supermarkten (van Aldi tot en met Albert Heijn), voedselfabrikanten (van Heinz tot en met Struik) en gespecialiseerde vegaleveranciers (van So Fine tot en met Quorn). Zelfs Philips verbindt zijn naam aan de Week. En iets dichterbij de productieketen: ook handel en verwerking haken aan, vertegenwoordigd door onder andere Eosta en Vezet.

Maar de groente- en fruittelers? Met een lampje te zoeken. De telers van nedersojatelers (Dutch Soy) doen mee, de coöperatieve Nederlandse oesterzwammentelers en … The Greenery; overigens dan wel onder de wat verhullende vlag van Verse Oogst, maar toch.Beheer