Tuinbouwstaking Almerìa van de baan

10-12-2012 | |
Tuinbouwstaking Almerìa van de baan

De staking die door Spaanse tuinbouwvakbonden was aangekondigd in de periode voor Kerst is van de baan.

Er is inmiddels een akkoord bereikt over de salarisverhoging voor verpakkings- en sorteermedewerkers. Afgelopen week was er nog sprake van de mogelijkheid dat 12.000 tuinbouwwerknemers in verpak- en sorteerstations in de Spaanse tuinbouwregio Almerìa vlak voor Kerst het werk neer zouden leggen uit onvrede over het uitblijven van een salarisverhoging van 2 procent.

Voor die staking werd gevreesd omdat Kerst een belangrijke periode is voor veel tuinbouwbedrijven.

 

Staking in sorteer en pakstations in Almeria aangekondigd

De vakbonden in Almeria hebben een staking afgekondigd voor het personeel van de sorteer- en pakstations van de tuinbouwbedrijven in Almeria. Indien de onderhandelingen tussen de bonden en de werkgeversorganisaties, ASEMPAL en COEXPHAL, niet alsnog uitkomst bieden zal op 16, 17 en 18 december niet worden gewerkt.

Twaalfduizend werknemers

De bonden roepen de staking uit omdat géén overeenstemming is bereikt omtrent de collectieve arbeidsovereenkomst voor de ongeveer twaalfduizend werknemers in de sector. Knelpunt is een eis van 2% salarisverhoging die de werkgevers niet willen inwilligen. Besloten is om drie dagen achtereen te staken, omdat de pakstations altijd een buffer hebben “om een kortere periode zonder schade te overbruggen”. De dagen, vlak voor Kerstmis, vallen in verreweg de belangrijkste tijd van het jaar voor de Spaanse tuinders.

Inoportuun

Het bestuur van COEXPHAL heeft laten weten dat het uitroepen van een een staking op dit moment wel erg “inoportuun” is vanwege de economische noodsituatie waarin Spanje verkeert. “De tuinbouw leeft al jaren met sterk krimpende marges, doch is op dit moment de enige sector die werk en inkomsten biedt in een gebied met 38% werkeloosheid”. Een speciale onderhandelingscommissie is nog druk bezig te onderzoeken of de staking kan worden voorkomen.

van der Blom
Jan van der Blom Hoofd afdeling gewasbescherming Coexphal


Beheer