‘Tuinbouwsector hengelt naar gunst van student’

22-03-2021 | Laatste update op 13-05 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Foto: Annette Jansen/Fotostudio GJ Vlekke
Foto: Annette Jansen/Fotostudio GJ Vlekke

Hallo jongeren, kom werken bij ons! Want de tuinbouw is cool. En warempel, de boodschap schijnt te zijn geland.

“Wow, wat een innoverende sector!” Dat heeft een van de 372 studenten vrijdag 19 maart geroepen na de collegetour van de Westlandse glastuinbouw. Zoveel studerende jongeren van vmbo tot aan universitaire opleidingen deden mee aan een online bijeenkomst, gegeven vanuit het World Horti Center.

Twee onwankelbare waarheden

Wij geloven dat graag, want wij gaan zelf immers ook uit van twee in steen gebeitelde waarheden. Waarheid 1: de glastuinbouw ís inderdaad super vernieuwend bezig. En waarheid 2: de meeste Nederlanders, jong en oud, zijn daar niet of nauwelijks van op de hoogte. Als die waarheden inderdaad allebei kloppen, dan is zo’n uitroep niet verrassend. Dan is de verrassing van zo’n jongere juist logisch.

Glastuinbouw Westland en VNO-NCW Westland Delfland lieten het verhaal van de sector vertellen door een paar iconen van die sector zelf, zoals Meiny Prins van Priva, Edith Bentvelsen van ter Laak Orchids en Richard Hartensveld van Schenkeveld Tomaten. En dan nog trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk.

Futurologische toekomstbeelden

Dan snap je dat het al gauw gaat over het neusje van de zalm aan futurologische toekomstbeelden. Veel robotisering en digitalisering en dataficatie zal de revue zijn gepasseerd. En studenten die niet aan en tuinbouwopleiding studeren – maar wel een techniek of ict-studie volgen die bij de tuinder van de toekomst dus heel welkom is – brengen al die cutting edge moderniteit doorgaans toch inderdaad niet in verband met boeren en tuinders.

Bent u écht wel zo innovatief?

Of waarheid 1 nou echt wel op alle tuinbouwbedrijven van toepassing is? Dat kan nog een twijfelpuntje zijn, voor de studenten die er straks misschien wel stage gaan lopen. Want zo autonoom is die teelt nou ook meestal nog niet. Bovendien tellen sociale innovaties ook mee, en daaraan schort het soms hier en daar nog wel eens een klein beetje.

Maar waarheid 2, ja, die kunnen we inderdaad toch voor alle zekerheid maar het beste als een gegeven beschouwen. Elk jaar komen er immers weer nieuwe jongeren en wat wij ouwe rotten ook over die jeugd van tegenwoordig mogen denken, vast staat wel dat hun interesses elk jaar weer een beetje verder verwijderd raken van hoe u en ik in de wedstrijd staan.Beheer