Doorgaan naar artikel

‘Tuinbouwproductie is hersteld van crisis’

Image

Met een geraamde waarde van bijna acht miljard euro in 2010, is de tuinbouwproductie volgens het PT volledig hersteld van de crisis.

Door de stijging met 880 miljoen euro ten opzichte van 2009 (+ 13 procent) bereikte de productiewaarde het hoogste niveau ooit. De mate waarin de crisis is verwerkt, wisselt echter sterk tussen sectoren, blijkt uit Tuinbouwcijfers 2010. Het PT spreekt daarom nog van een ‘broos herstel van de prijzen en de rendabiliteit.’ Voor veel individuele bedrijven zijn de financiële klappen van het jaar ervoor nog niet uitgewist. Telers, handelaren en fabrikanten classificeren 2010 als een matig jaar.

Stijging exportwaarde
De uitvoer van tuinbouwproducten steeg met vijf procent naar een geraamde waarde van 15,5 miljard euro. Hiermee is het niveau van 2008 nog niet weer bereikt. De import kent eenzelfde patroon, na de daling in 2009 nu een stijging van vier procent naar een geraamde 8,2 miljard euro, bijna het niveau van 2008. De invoerwaarde van bloemen en planten daalde, bij voedingstuinbouw en boomkwekerij plusten de importen. Met een positief handelsaldo van 7,3 miljard euro draagt de tuinbouw circa een vijfde van het nationale handelsoverschot.

Sterk variërende productiewaarden
De sector groenten en fruit vertoonde de grootste verschillen in wijziging in de productiewaarde. Bij paddenstoelen was sprake van een daling met zeven procent (naar 210 miljoen euro), waar verse groenten een stijging met ruim 30 procent liet zien (naar 2,3 miljard euro) vergeleken met 2009. Voor fruit steeg de productiewaarde licht naar 0,4 miljard euro.

Bron: PT – bewerkt door Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin