Tuinbouwgemeentes: zet energiesubsidies soepel in

20-09 | |
Kassen in het Westland. - Foto: Hans Prinsen
Kassen in het Westland. - Foto: Hans Prinsen

Zet subsidieregelingen in deze crisis soepeler in en help investeren, stellen tuinbouwgemeentes in een brandbrief.

Op de korte termijn kunnen tuinders geholpen worden als financiële regelingen en subsidies beter toegespitst worden op de situatie, schrijven de gemeentes in een brief aan minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. In een toelichting stelt de gemeente Westland: “Denk bijvoorbeeld aan de subsidie op LED-verlichting. Een ondernemer krijgt daar subsidie voor als hij binnen 2,5 jaar de LED-verlichting heeft geïnstalleerd. Nu blijkt dat door de onzekere tijden en de hoge kosten, het ondernemers niet lukt om de verlichting binnen 2,5 jaar aan te leggen en dus geen aanspraak kunnen maken op de subsidie. Een langere looptijd dan 2,5 jaar zou uitkomst bieden. Dit kan ook voor andere regelingen gelden, het helpt ondernemers als het Rijk dit goed tegen het licht houdt en waar nodig aanpast.“

Daarnaast is nodig dat het Rijk zorgt dat ondernemers in de glastuinbouwsector veilig kunnen investeren, dat het Rijk zoveel mogelijk de onzekerheid wegneemt die nu ondernemers tegenhoudt om te investeren. “We merken dat de wil er is bij ondernemers om die stap te maken, nu is het de beurt aan het Rijk om hen het perspectief en de zekerheid te geven”, stellen de gemeentes. Een investeringsfonds is zo’n instrument.

Dat blijkt uit navraag bij de gemeente Westland. De tuinbouwgemeentes willen zo snel mogelijk in gesprek met Jetten. Gemeentes pakken zelf hun rol als het gaat om verduurzaming en zorgen voor planologische zekerheid, schrijven ze. Om bedrijven echt te helpen, moeten deze geholpen worden bij investeringsbesluiten, stellen de gemeentes in de brief.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer