Doorgaan naar artikel

Tuinbouwgemeenten kleuren lokaal

Het tellen van de stemmen. - Foto: ANP

Het tellen van de stemmen. - Foto: ANP

In de Nederlandse tuinbouwgemeenten hebben de lokale partijen hun opmars voortgezet. Doorgaans ten koste van vooral CDA en VVD.

Waar in 2018 hier en daar het CDA nog de grootste partij was in de tuinbouwgemeenten, is het nu overal op het platteland lokaal boven. Van de glastuinbouwgemeenten in Zuid-Holland en Zuidoost-Nederland tot de fruitgemeenten in de Betuwe en de vollegrondsgroentegemeenten in West-Friesland is het beeld eender: op rechts verdringen lokale partijen het CDA en de VVD. Op links is lokaal minder aanwezig. Hier is – zelfs op het onveranderlijk conservatieve platteland – doorgaans winst te zien voor GroenLinks en een beetje voor de PvdA.

Westland Verstandig

In Neerlands grootste tuinbouwgemeente is Westland Verstandig van Peter Duijsens de grote winnaar. Waar CDA vier jaar geleden nog wist te groeien en de grootste bleef, lijden de Christendemocraten nu een gevoelig verlies, van 10 naar waarschijnlijk nog maar 6 zetels. Westland Verstandig gaat van 8 naar 11 zetels (24,7% van de stemmen). Ook Gemeentebelang Westland wint en stijgt van 6 naar 8 zetels. LPF Westland zakt van 7 naar 5 zetels.

Lansingerland

Per saldo winnen de lokalen ook in Lansingerland. Leefbaar 3B, in 2018 nog de grootste, verliest weliswaar 5 procentpunt en moet plek 1 nét laten aan WijLans, dat zich verdubbelt naar 20,1% van de stemmen. Ook CDA wint hier en komt uit op 18,6% van de stemmen. De VVD verliest hier juist gevoelig en eindigt vierde met nog maar 13,8% (was 18,7%).

Horst aan de Maas

Dé Limburgse tuinbouwgemeente Horst aan de Maas ziet ook grote wint voor lokaal, vooral door de met 11,8% van de stemmen binnenstormende nieuweling Perspect. Lokale partij Essentie was en blijft de tweede partij met 18,6% (was 17,5%), achter het CDA dat echter zwaar inlevert met nu nog 23,8% (was 34,9%).

Hollands Kroon

In de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon (met behalve veel vollegrondsgroente ook de kassen van Agriport A7) pakt Onafhankelijk Holland Kroon de winst met stip: van 10% naar 27,7%. Het CDA hopt hier met 15,5% van de stemmen van plek 3 naar 2 door het stemmenverlies te beperken tot 1,1 procentpunt.

Lingewaard

En ook in de Betuwse fruitgemeente Lingewaard pakt lokaal plek 1: Lokaal Belang Lingewaard groeit van 13% naar 16,6% en stoot de VVD van de troon (van 20,3% naar 16,1%). GroenLinks wordt hier de nummer 3, met winst van 10,4 naar 13,1% van de stemmen.

Lees ook: Verkiezingen in Ede, dé food-gemeente van Nederland

Beheer
WP Admin