Doorgaan naar artikel

Tuinbouwbedrijf krijgt 3000 euro toeslag EU

Tuinbouwbedrijven kunnen vanaf 2014 gemiddeld maximaal 3.000 euro tegemoet zien als directe toeslag. Dat is als het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw stelsel van toeslagen in het kader van de hervoming van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) wordt uitgevoerd.

Tuinbouw wordt daarin gelijkgesteld aan landbouwbedrijven voor inkomenstoeslagen.  Landbouwbedrijven hadden al recht op deze toeslagen.

Het Landbouweconomisch instituut LEI berekende verschillende scenario’s en komt gemiddeld op een toeslag van 3.000 euro. In één scenario loopt de toeslag op tot meer dan 10.000 euro voor een groot tuinbouwbedrijf. De toeslag is gekoppeld aan het aantal hectares dus zal groter zijn voor vollegrondsgroentebedrijven, is de verwachting. Ook glastuinbouwbedrijven hebben recht op de toeslag, maar de oppervlakte van de bedrijven is vaak kleiner dan een vollegrondsgroentebedrijf.

Het EU-voorstel, zoals het nu voorligt, kost het gemiddelde subsidieontvangende bedrijf in Nederland 1.800 euro per jaar, maar heeft in het bijzonder negatieve gevolgen voor bedrijven met vleeskalveren en bedrijven met zetmeelaardappelen. Zij kunnen bij onveranderde bedrijfsvoering rekenen op een inkomensachteruitgang van respectievelijk 36.000 en 19.000 euro op jaarbasis. Lichte vooruitgang zouden akkerbouwbedrijven (1.800 euro) en bedrijven in de categorie ‘overige graasdieren’ (1.400 euro) kunnen boeken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin