Doorgaan naar artikel

TuinbouwAlert wil duidelijkheid over ToBRFV

Foto: Archief Groenten & Fruit

Foto: Archief Groenten & Fruit

De partijen achter TuinbouwAlert willen duidelijkheid van telersverenigingen over het tomatenvirus ToBRFV.

Vrijdag 15 maart zijn de partijen uit het kernteam van TuinbouwAlert bij elkaar gekomen, vanwege de aanhoudende geruchten over een uitbraak van het besmettelijke tomatenvirus in Nederland. Een bevestiging van de uitbraak bleef vrijdag uit via een melding van telers of telersverenigingen.

Wat we horen zijn vooralsnog geruchten over een uitbraak, maar het is van belang dat er duidelijkheid over komt

Signalen over uitbraak serieus

Dat het kernteam bij elkaar is gekomen, betekent dat de signalen over een uitbraak serieus zijn. In het kernteam praten GroentenFruit Huis, supermarkten (CBL), LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en Plantum over crises bij onder meer plantgezondheid. Het kernteam gaat actie ondernemen. Een woordvoerder: “Er is een mailing uitgegaan naar de telersverenigingen omdat we duidelijkheid willen. Wat we horen zijn vooralsnog geruchten over een uitbraak, maar het is van belang dat er duidelijkheid over komt.”

Aangetroffen

Verschillende bronnen bevestigden donderdag 14 maart onafhankelijk van elkaar aan Groenten&Fruit dat het virus aangetroffen zou zijn op een tomatenbedrijf in het Westland. Ook in Noord-Holland zou een bedrijf getroffen zijn. De bedrijven zijn niet lid van dezelfde telersvereniging.

Specifiek hygiëneprotocol

TuinbouwAlert bereidt al langer maatregelen voor. Zo zal binnenkort een specifiek hygiëneprotocol tegen ToBRFV bekend worden gemaakt in geval van een uitbraak.

Koepel voor uitgangsmateriaal Plantum liet op vragen van Groenten&Fruit weten dat zaadfirma’s al sinds 2016 tomatenzaad testen op ToBRFV.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin