Tuinbouw ziet niks in voorstellen duurzame teelt

10-10-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

GroentenFruit Huis wijst plannen voor heffing op CO2 en stikstof af om kringloopteelt te realiseren.

In een persbericht wijst GroentenFruit Huis twee belangrijke aanbevelingen af van Taskforce Verdienmodellen onder leiding van Hester Maij. In opdracht van het ministerie werkte de taskforce voorstellen uit.

Een van die voorstellen is een heffing op CO2– en stikstofuitstoot om een transitiefonds te vullen voor kringlooplandbouw. “Wij voorzien ongewenste effecten van het invoeren van deze heffingen. De vraag is wie de rekening hiervoor gaat betalen. De kans is groot dat die op het bord van de consument terecht komt.” Hogere prijzen raken de consumptie van groente en fruit, vreest GroentenFruit Huis. De verhoging van btw op groente en fruit heeft dat bewezen, schrijft de brancheorganisatie.

Nederland moet zich niet uit de markt prijzen en Nederlandse ondernemers moeten niet extra worden belast

Regels en heffingen schadelijk voor handelspositie

Het instellen van nationale regels en eventuele heffingen is ongewenst voor de Nederlandse handelspositie. GroentenFruit Huis pleit daarom voor een gelijk Europees speelveld op Europese regels gestoeld. Nu al is Nederland voorloper met allerlei bovenwettelijke private en publieke bepalingen en interpretaties van Brusselse wetgevingen. “Nederland moet zich niet uit de markt prijzen en Nederlandse ondernemers moeten niet extra worden belast”, stelt het GroentenFruit Huis, dat zich afvraagt of zulke heffingen ook buiten de land- en tuinbouw worden ingevoerd.

GroentenFruit Huis: plan Taskforce niet haalbaar

Ook een voorstel om een dashboard in te stellen en zo inspanningen voor kringlooplandbouw in binnen- en buitenland te monitoren, kan niet op steun rekenen van het GroentenFruit Huis. Het plan is simpelweg niet uitvoerbaar.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer